Linkovi

Dvije američke novinarke osudjenje na po 12 godina teškog rada u Sjevernoj Koreji


Državna novinska agencija Sjeverne Koreje je javila da su dvije američke novinarke, uhapšene na granici izmedju Kine i Sjeverne koreje u aprilu, osudjenje na po 12 godina tedškog rada u jednom od radnih logora u toj zemlji.

U saopćenju se kaže da je sud donio odluku prema kojoj su ove dvije novinarke krive za počinjeno teško nedjelo protiv Sjeverne Koreje, iako se ne objašnjava kakvo, te zato što su nelegalno prešle granicu.

Prošloga četvrtka su sjeverno korejski državni mediji objavili da je počelo sudjenje Euni Lee i Lauri Ling, reporterkama američke tv mreže Current TV. Dvije su Amerikanke uhapšene prošloga aprila.

U saopćenju Bijele Kuće se kaže da je predsjednik Obama duboko zabrinut ovakvom presudom suda u Pjong Jangu, kao i da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo puštanje na slobodu ovih žena.

State Department je od Sjeverne Koreje zatražio da se američke novinarke odmah oslobode, na humanitarnoj osnovi. Guverner savezne države Novi Meksiko Bill Richardson je izjavio u TV intervjuu da je optimista i da se nada da če jaka diplomatska aktivnost osoboditi Lingovu i Leejevu. Guverner Richardson je je ne tako davno obezbijedio u sličnoj situaciji puštanje na slobodu jednog američkog gradjanina iz Sjeverne Koreje.

Onoliko koliko se zna, uvjeti u sjeverno korejskim tzv radnim logorima su strašni, i zatvorenici jedva da imaju imalo hrane, dok im se potpuno nijeka medicinska pomoć, a kupanje se omogučava svaka dva do tri mjeseca.

Predsjednik Obama je rekao da su navodi koji se čuju, da Sjeverna Koreja namjerava koristiti ove novinarke kao taoce kako bi ucjenjivala Sjedinjene države, bez ikakve osnove.
cn - 046

XS
SM
MD
LG