Linkovi

Uz rekordnu nezaposlenost američka ekonomija pokazuje znake oporavka


Nezaposlenost u Sjedinjenim Državama je dostigla 9,4 posto, što je najveći nivo u posljednjih 25 godina. Medjutim, vladini podaci pokazuju da je gubitak od 345 hiljada radnih mjesta prošlog mjeseca, najmanji u posljednjih osam mjeseci.

Predsjednik Barack Obama kaže da je sporiji rast nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama dobar znak za najjaču ekonomiju u svijetu. Ali, on je danas rekao da je i dalje zabrinut za ekonomsko zdravlje zemlje, i da su potrebne dalje aktivnosti na ozdravljenju ekonomije.

U tom smislu on je naredio federalnim agencijama da ubrzaju oslobadjanje fondova iz vladinog plana stimulisanja ekonomije. Predsjednik Obama kaže da će to u narednih 100 dana sačuvati ili otvoriti oko 600 hiljada radnih mjesta.

Novac bi se trebao uložiti u proširenje zdravstvenih usluga za oko 300 hiljada pacijenata, i održavanje postojećih, ili upošljavanje dodatnih 5 hiljada radnika u oblasti agencija za sprovodjneje zakona.

Iz vladinog programa stimulisanja novac će se uložiti u čišćenje okoline, obrazovanje i unapredjenje oko 90 medicinskih centara za vojne veterane.

Gospodin Obama je rekao da je njegov plan već stvorio ili sačuvao 150 hiljada radnih mjesta u posljednjih 100 dana.

XS
SM
MD
LG