Linkovi

Palestinci protiv samih sebe: Sukobi Fataha i Hamasa ne vode formiranju palestinske države


Ovog tjedna došlo je najtežeg sukoba među samim Palestincima. Devet osoba je ubijeno u okršaju pripadnika snaga sigurnosti lojalnih palestniskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i islamističke militatntne grupe Hamas. Pripadnici dvije frakcije sukobile su se na Zapadnoj Obali, palestinskom području pod izraelskom okupacijom. Taj težak incident desio se u vrijeme kada predsjednik SAD Barack Obama vrši pritisak na Izrael da konačno prihvati ideju o samostalnoj palestinskoj državi koju bi činila područja Zapadne Obale i Pojasa Gaze. Tim nastojanjima gospodina Obame nikako na ruku ne idu sukobi između dvije palestinske frakcije, umjerenijeg Fataha i militantnog Hamasa.

Vlasnik kuće u kojoj je došlo do obračuna je jedan od ubijenih. Naoružani pripadnici Fataha, upali su u kuću tražeći dvojicu pripadnika Hamasa koji su se tu sklonili. Palestinka, u srodstvu vlasnikom kuće kaže da je šokirana količinom sile i vatre koja je korištena:

"Izraelci su imali više milosti. Preklinjala sam naoružane Palestince koji su upali u kuću da ne pucaju. Nisu htjeli.... i počeli pucati na sve strane."

Snage sigurnosti lojalne palestinskom predsjeniku Mohmoudu Abbasu odlučne su da uspostave red i zakon na Zapadnoj Obali. Glasnogovornik službe sigurnosti Adnan Dameiri kaže da ulični kriminal zabrinjava, naglašava da su naoružane grupe najveća prijetnja i dodaje:

"Druge prijetnje su političke, prijetnje udarom protiv političkog režima koji postoji na našim područjima, te prijetnje od gomilanja ilegalnog oružja."

U obračunu u Qalqilya-i ubijen je Mohammad Samman, Hamasov zapovjednik na terenu. Za njim su tragali i Izraelci. Njegov otac, Hassan Samman, pokazujući rupe od metaka u jednom zidu porodične kuće iz vremena kada su izraelski vojnici upali u kuću tražeći Mohammada, za sina kaže:

"Moj sin je nosio oružje i uvijek govorio da je to protiv Izraelaca i okupacije. Govorio sam mu ... ako se boriš protiv okupacije, samo napred."

Obračuni sa militantima ozlojedili su mnoge Palestince koji optužuju gospodina Abbasa i Fatah da sarađuju sa Izraelcima. Eskalacija međufrakcijskog nasilja prijeti palestinskom jedinstvu.

Fatah, koji drži vlast na Zapadnoj Obali, i Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, upozoravaju da mogu prekinuti pregovore o formiranju vlade jedinstva koji se održavaju u Egiptu.

Izrael ističe da su i ti sukobi jedan od razloga što još uvijek ne podržava prijedlog o stvaranju palestinske države.

U junu 2007. godine Hamas je silom, zbacivši Fatah, preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. Takvo eventualno preuzimanje Zapadne obale Izraelci smatraju mnogo opasnijim.

Ispitivanja raspoloženja Palestinaca pokazju da bi na izborima, da sada budu održani, Hamas mogao pobijediti Fatah. Hamas ne priznaje Izrael kao državu, niti ranije izraelsko-palestinske sporazume.

Za Hassana Sammana, ubistvo sina palestinskim oružjem pod kontrolom predsjednika Mahmouda Abbasa je razlog za još tvrđu podršku Hamasu:

"Fatah mene ne predstavlja. On predstavlja samo one koji su unutar Fataha. Ako želite znati što Palestinci misle, provedite izbore."

To nejedinstvo unutar palestinskog korpusa umanjuje izglede za formiranje palestinske države u dogledno vrijeme.XS
SM
MD
LG