Linkovi

Svjetske reakcije na govor Baracka Obame


Ljudi svih vjera širom svijeta su gledali jučerašnji govor predsjednika Obame u Kairu. Njihove reakcije se kreću od pohvala za novi početak u američko-muslimanskim odnosima do skepse po pitanju pretvaranja riječi u djela.

Od pojasa Gaze, preko Kabula, do Washington DC-a, svijet je bio u iščekivanju istorijskog obraćanja predsjednika Obame muslimanskom svijetu.

Došao sam ovdje u Kairo da zatražim novi početak između Sjedinjenih država i muslimana u svijetu, rekao je predsjednik Obama.

Tema koja je bila najviše očekivana je izraelsko-palestinski sukob. Predsjednik Obama je po tom pitanju bio jasan.

Jedino rješenje za obje strane je postojanje dvije države u kojima bi Izraelci i Palestinci živjeli u miru i sigurnosti, rekao je američki predsjednik.

Svjetske reakcije na njegov govor su pomiješane. U Jerusalemu, izraelska vlada je izrazila optimizam, čak iako premijer Benjamin Netanyahu nije odobrio ideju palestinske države.

Izrael dijeli nadu koju je izrazio predsjednik Obama da će njegovi napori doista voditi ka novom periodu mira i pomirenja na srednjem istoku, periodu u kojem će Izrael biti priznat kao jevrejska država i u kojem ćemo moći živjeti bez straha od nasilja i terorizma, kaže Mark Regev, glasnogovornik izraelske vlade.

Saeb Erekat, glavni savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, kaže da je optimističan da će američki predsjednik imati prijateljski odnos prema njegovom narodu.

Sada se nadam da će u narednih nekoliko mjeseci predsjednik Obama iznijeti stvarni plan sa vremenskim okvirom, promatračima i mehanizmima za implementaciju i postavljanje vizije dvije države na stvarni politički put, kaže gospodin Erekat.

Ali Mahmoud Ramahi, zvaničnik Hamasa, islamske militantne grupe koja vlada u Gazi, je kritizirao govor.

Predsjednik Obama je zatražio od Hamasa da zaustavi raketne napade, ali nije rekao ništa o hiljadu i po Palestinaca ubijenih u najnovijoj izraelskoj invaziji na Gazu, kaže Mahmoud Ramahi.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelska naseljenica Aliza Herbst kaže da govor predsjednika Obame neće donijeti mir.

Mislim da će se Izraelci općenito morati suočiti sa veoma teškom situacijom u međunarodnoj zajednici. I do sada je bilo teško. Mislim da će kao rezultat Obaminog mandata biti još teže, kaže Aliza Herbst.

Ali Wadir Safi, profesor na univerzitetu u Kabulu, kaže da govor sadrži obećanje. Gospodin Safi se pojavio u specijalnom izvještaju za Glas Amerike.

Nisam do sada nikada čuo ni od jednog američkog predsjednika tako jasan i pametan govor o islamu, kaže profesor Safi.

Na zapadu, šef EU za vanjsku politiku Javier Solana je također pohvalio govor.

Svako je pozitivno impresioniran. Mislim da je klima koju je stvorio govor veoma konstruktivna i pozitivna. Ono što sada ne bi smjeli je doživjeti neuspjeh, rekao je gospodin Solana.

U Washingtonu, Vijeće za američko-islamske odnose je organiziralo gledanje Obaminog govora. Ta grupa je kritizirala politiku prethodne Bushove administracije. Khadija Athman je optimistična.

Mislim da nikada nisam bila ponosnija na našeg predsjednika nego sada, kaže ona.

Mnogi širom svijeta se, čini se, slažu da govor predsjednika Obame neće imati nikakvog efekta ukoliko ga ne bude slijedila akcija.

XS
SM
MD
LG