Linkovi

BiH: Najbolja sjednica Vijeća ministara u sadašnjem sazivu


Ako je suditi po današnjoj sjednici Vijeća ministara, čini se da nedavna američko-evropska diplomatska ofanziva na Bosnu i Hercegovinu konačno daje prve rezultate. Efikasnost rada na današnjoj sjednici i sam predsjedavajući, Nikola Špirić, ocijenio je velikim iskorakom za zemlju. Usvojeni su prijedlozi niza zakona koji bi građanstvu mogli omogućiti da putuje bez viza, o čemu za 8 dana svoj stav iznosi Evropska komisija. Osim toga, na posebnoj sjednici ministri su se dogovorili i oko kampanje koja bi građanstvu približila integracije u NATO.

Gospodin Špirić je nakon sjednice, jedne od najboljih u sadašnjem sazivu, rekao:

„Danas sam u prilici da kažem da smo usaglasili Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i danas ga definitivno usvojili, te proslijedili u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Dakle, Parlament neće biti u prilici da daje amandmane, nego da usvoji taj i druge zakone. Usaglašen je Prijedlog zakona o graničnoj kontroli za koji je takođe zatražen hitni postupak. Prijedlog zakona o kontroli i kretanju oružja i vojne opreme takođe je usvojen u Vijeću ministara i i tu tražimo hitni postupak u Parlamentu."

Liberalizacija viznog režima podrazumijeva i postojanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti. Danas je usaglašen njegov prijedlog koji će biti proslijeđen Parlamentu. Pozitivnim pomakom se ocjenjuje i donošenje odluke o usklađivanju propisa svih nivoa vlasti sa međunarodnim aktima o oružju.

„Ja mislim da nakon usvajanja ovih zakona u parlamentarnoj skupštini, a danas sam već uputio pismo rukovodstvu oba doma Parlamenta i zatražio da hitno zasijedaju oba doma, da imamo plenarno zasijedanje parlamentarne skupštine, da se Parlament izjasni o ovim zakonima, kako bismo time poslali jasan signal Briselu da želimo da sustignemo vrijeme koje smo, nažalost, izgubili u jalovim raspravama i gdje nije bilo pomaka" - takođe je istako gospodin Špirić.

Na kraju obraćanja novinarima, on je izrazio je nadu da će ovaj povoljan trenutak prepoznati i državni parlament, od kojeg očekuje hitno usvajanje predloženih zakona.

XS
SM
MD
LG