Linkovi

Obama u posjeti Saudijskoj Arabiji


Predsjednik Obama je u Saudijskoj Arabiji, prvoj stanici svoje najnovije medjunarodne turneje, čiji je jedan od glavnih ciljeva, kako navodi Bijela kuća, nastojanje da se poboljšaju odnosi Sjedinjenih Država sa islamskim zemljama. Prije dugo očekivanog govora kojim će se sutra u Kairu obratiti cijelom muslimanskom svijetu, gospodin Obama je, simbolično, posjetio mjesto rodjenja te religije.

Saudijski suveren je predsjednika Obamu dočekao na glavnom rijadskom aerodromu, uz himne i počasnu paljbu jedinice kraljevske garde. Domaćin, kralj Abdullah, svom je gostu za osvježenje nakon noćnog leta ponudio arapsku kafu aromatiziranu kardamomom. Dvojica lidera zatim su, kratko razgovarali pred fotoreporterima i novinarima i dali kraće izjave:

- Ovo je moja prva posjeta Saudi Arabiji, ali sam već imao priliku da nekoliko puta razgovaram sa njegovom visosti, i uvjerim se u njegovu mudrost i ljubaznost. Naravno da Sjedinjene Države i Saudijska Arabija imaju dugotrajno prijateljstvo i strateški važne veze. Zato sam, pripremajući se za ovaj put u Kairo, smatrao veoma važnim da prvo dodjem ovamo, na mjesto gdje je islam rodjen, da od njegove visosti dobijem savjete i da razgovaramo o mnogim problemima s kojima se srećemo ovdje na Srednjem Istoku, naglasio je američki predsjednik.

Saudijski suveren je zahvalio gostu na lijepim riječima i lijepim osjećanjima prenesenim tim riječima i izrazio najbolje želje američkom narodu:
- Želim da izrazim svoje najbolje želje američkome narodu kojeg danas u mojoj zemlji predstavlja visoko poštovani predsjednik, koji zaslužuje poziciju koju ima, naglasio je kralj Abdullah.

Saudijski kralj je zatim predsjednika Obamu odlikovao medaljom časti.
Dvojica lidera su se zatim uputila na udaljeno kraljevo imanje gdje će nasamo razgovarati o brojnim pitanjima, prije svega o izraelsko-palestinskom sukobu, o iranskom pitanju, al i o svjetskim cijenama nafte.
Osim toga, večeras će predsjednik Obama uraditi eventualne završne korekcije na svom za sutra predvidjenom govoru, kojeg glasnogovornik Bijele Kuće najavljuje kao oštru i direktnu raspravu o pitanjima koja su dovela do zatezanja veza izmedju muslimana i Amerike.

XS
SM
MD
LG