Linkovi

Evropska unija: Od sutra izbori za Evropski parlament


Od sutra do 7. juna će oko 370 miliona Evropljana glasati na izborima za Evropski parlament. Biće to prilika za istinsku demonstraciju demokratije, kazuju svi koji se rado zovu Evropljanima, od predsjednika Evropske komisije, do Belgijanca koji je , kao dio tima evropskih astronauta, ovih dana otišao na šestomjesečni boravak na međunarodnoj svemirskoj stanici koja kruži oko Zemlje.

Iako bez okvira koji bi im dao Lisabonski sporazum, izbori za Evropski parlament se smatraju najširom demokratskom prilikom da se među više od 9 hiljada kandidata izabere 785 zastupnika, čineći tako, u Parlamentu to nerijetko ističu, jedino evropsko tijelo čije članove direktno, demokratski biraju evropski birači.

Evropski zvanični ci su ovih dana u užurbanoj kampanji poziva Evropljanima da glasaju. Jedan od njih je i predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso:

"Dragi Evropljani, između 4. i 7. juna, oko 375 miliona evropskih građana u 27 država, od Londona i Dablina, do Helsinkija i Lisabona, od Rima do Varšave, pozvani su da izaberu novi sastav Evropskog parlamenta. Želim vam reći da vaš glas ima važnost, jer ćete glasanjem dati oblik evropskom smjeru akcije tokom narednih pet godina. Ako vas se tiče kako da izađemo iz ekonomske krize i spriječimo narednu, ako vam je stalo do zaposlenja i brinete se o budućnosti, ako želite da uvećate mogućnosti i zaštitu svih nas, ako želite promjene i sigurnu enegretsku politiku, ako razmišljate o problemu migracije i bijede u svijetu i kako da se odnosimo prema našim partnerima izvan Unije, ako vam je stalo do bilo kojeg od ovih pitanja, tada ono što Evropa predstavlja jeste važno za vas, a ono što ona jeste u velikoj mjeri određuje i Evropski parlament."

U kampanju su se uključila i poznata lica iz svijeta filma, muzike, a posebna poruka dolazi i od astronauta Francka de Winne, Belgijanca koji je ovih dana poletio u svemir kako bi preuzeo dužnost komandanta međunarodne svemiske stanice:

"Ja sam Franck de Winne, Evropljanin i astronaut Evropske svemirske agencije i sada sam u svemiru. Evropa izgleda kao jedno i prekrasna je gledajući odozgo. Od 4. do 7. juna će se održati evropski izbori koji su važni jer Evropa ima udjela u tako mnogo stvari u našem svakodnevnom životu… od zaštite okolišta do zaštite prava potrošača, od sigurnosti transporta do slobodnog kretanja ljudi… Evropa znači dobrobit za njene stanovnike. Mi u Evropskoj svemirskoj agenciji tako kombinujemo snagu i ambiciju 18 evropskih država. I ova misija rezultat je evropske suradnje. Činjenica da sam evropski komandant međunarodne svemirske stranice najbolji je primjer šta Evropljani mogu postići kada svi rade zajedno...Uspio sam organizovati da i sam glasam, tako da neću propustiti evropske izbore. Nadam se da će te i vi slično učiniti. Gdje god da se nalazite, i kakve god da imate političke poglede…. učinite da se i vaš glas čuje."

Glasanje za evropske zastupnike već će sutra započeti. Prvi glasaju Holanđani i Britanci, dok će u većini evropskih držva glasanje održati u nedjelju, 7. juna. Prema posljednjim pokazateljima, moglo bi se očekivati da će negdje oko 49 posto glasača izaći na birališta, dok su istraživanja koja je proveo Eurobarometar u februaru ove godine ukazivala na ozbiljno niži postotak od 34 posto.

XS
SM
MD
LG