Linkovi

SAD: U Detroitu nekad bilo...


General Motors je do prije nekoliko godina bio najveći poslodavac u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz sjedišta kompanije u Detroitu, savezna država Michigan, prije 40-ak godina rukovođeno je radom preko pola miliona zaposlenih. U posljednjih nekoliko godina broj zaposlenih pao je na brojku od 60.000.

GM, sada u procesu restruktuiranje proizvodnje i ukupnog poslovanja, planira ukidanje još 20.000 radnih mjesta i zatvaranje i do 17 proizvodnih i drugih pogona. To za saveznu državu Michigan, ekonomski u depresiji, znači nove nevolje. U samom Detroitu, izgledi za radnike koji će ostati bez posla da nađu novo zaposlenje su vrlo mali.

Prizori koji podsjećaju da je vrijeme kada je Detroit bio simbol snage radničke Amerike davno prošlo vidljivi su na svakom koraku. Nekada impresivna zgrada željezničke stanice sada je pusta, beživotna ruina uz aveniju Michigan, svojevremeno srce automobilskog dijela Detroita. Nema više vozila koja su iz minuta u minut prevozili dijelove iz jednog proizvodnog objekta u drugi.

“Taj dio Detroita je grad duhova....” - kaže Gary Wilson.

Ured lokalne sindikalne podružnice auto-radnika, u kojoj Wilson obavlja posao finansijskog sekretara, je rijedak znak života duž avenije Michigan. Wilson je odrastao tu, a u GM-u 30 godina.

“Nekada nije bilo teško početi. Sa diplomom srednje škole odeš u tvornicu. To je bio način života u Detroitu” - kaže on, prisjećajući se nekadašnjih vremena.

Sada, u Detroitu nema tih brojnih radnih mjesta. Gary Wilson još uvijek ima posao u obližnjem pogonu koji GM ne planira zatvoriti.

Takođe i George McGregor, predsjednik sindikalne podružnice. U GM-u je počeo raditi 1968. godine, slijedeći prijatelja iz vojske koji je dobro zarađivao na proizvodnoj liniji:

“Kada sam primljen, mislio sam da je to, poslije komada kruha, najbolja stvar na svijetu.”

Od tada do sada, tokom 40-ak godina, George McGregor je gledao kako GM, jedan od najvećih poslodavaca u svijetu, gasi radna mjesta, ukupno više od pola miliona:

“To je bolno. General Motors je američka ikona. Stara izreka kaže... ako GM kihne, Amerika dobije prehladu."

Ta prehlada, šireći se iz General Motorsa, zahvatila je nekoliko generacija McGregorovih. Njegovi ujaci su penzioneri, bez garancija za penziju i zdravstveno. Kćerka je izgubila posao kod jednog snabdjevača auto-dijelovima, za unuka, 17-godišnjaka, malo je izgleda da nađe posao u susjedstvu.

“Broj nezaposlenih je veliki i biće veći i veći narednih mjeseci...” - kaže Dick Blouse, predsjednik regionalne trgovinske komore. On nije optimista:

“Mnogi predviđaju da će na ovom području uskoro biti između 15 i 20 posto procenata nezaposlenih.”

Ipak, i uz sumorne izglede, nada tinja.

Kao dio sporazuma GM-a sa sindikatom radnika, moglo bi doći do vraćanja radnika na proizvodne linije. Kada ispliva iz stečajnog postupka, General Motors će određenu proizvodnju malih vozila, prvobitno planiranih u Kini, obavljati u Sjedinjenim Državama.

Početi novi posao u novoj tvornici za stare radnike poput Wilsona i McGregora moglo bi biti teško. Obojica su pred penzijom, a McGregor kaže:

“Nema se gdje otići, skloniti... Moramo sjediti ovdje i činiti ono što možemo da pomognemo da se stvari postave na noge.”

George McGregor vjeruje da konačno rješenje problema i General Motorsa, i Chryslera, i Forda nije otkup dugovanja vladinim novcem, nego dalekosežni ekonomski opravak koji će Amerikance vratiti na radna mjesta i omogućiti im, uz ostalo, i kupovinu… novih automobila.

XS
SM
MD
LG