Linkovi

Obamina administracija obećala 200 miliona dolara pomoći izbjeglicama iz Doline Swat


Specijalni američki izaslanik za Pakistan i Afganistan, Richard Holbruke je u posjeti Pakistanu kako bi sagledao humanitarnu krizu nastalu nakon što su civili pobjegli iz Doline Swat u kojoj se vladine snage bore protiv talibanskih militanata. Sa gospodinom Holbrookom doputovali su i drugi zvaničnici State Departmenta, Američke agencije za medjunarodni razvoj - USAID i Pentagona. Nakon susreta sa pakistanskim predsjednikom Asifom Ali Zardarijem, gospodin Holbrooke je rakao da je Obamina administracija obećala 200 miliona dolara pomoći raseljenim civilima iz Doline Swat. Ta pomoć, koju treba da potvrdi Kongres, je dodatak na prošlog mjeseca obećanu američku pomoć od 110 miliona dolara.

Broj civila koji su napustili Dolinu Swat dostigao je oko dva i pol miliona, i kako reče glasnogovornik State Departmenta, Robert Wood:

"Holbrooke je otputovao na zahtjev predsjednika Obame i državnog sekretara, Hillary Clinton, da istraži kako pomoći ljudima koji su izbjegli nakon operacija koje pakistanska vojska vodi protiv ekstremista."

Pakistanska vlada je ofanzivu protiv talibanskih boraca odpočela prije šest sedmica nakon što su militanti prodrli na 100 kilometara do glavnog grada Islamabada.

Prošle subote Pakistanska vojska je saopćila da je preuzela kontrolu Mingora, glavnog grada u Dolini Swat.

Humanitarni radnici su stanje u gradu opisali očajnim. Velike su nestašice hrane i vode, a struja je ograničena.

Video snimci i izvještaji iz raznih dijelova doline ukazuju na velika razaranja.

Neki mještani su zbog toga ljuti.

"Ova kuća pripada mom susjedu Zahiru Shahu. Vojska ju je zapalila. U njoj nije bilo ni jednog Talibana. Druge kuće su jako oštećene, kaže mještanin Mohammad Latif.

"Nakon što je Armija ušla ubijaju samo civile, nisu ubili Talibane. Nisu ubili više od 20 Talibana. Oko tri hiljade civila je ubijeno u ovom ratu", kaže Gohar Ali iz Mingora.

Vojska još nije saopćila broj civilnih žrtava i tvrdi da su preuzeli sve mjere na zaštiti nevinih.

Ni jedna tvrdnja nije neovisno potvrdjena.

Pakistanska najveća, na religiji zasnovana politička partija, Jamaat-e-Islami, je protestirala protiv američkog mješanja.

Nekoliko hiljada studenata, islamista u ponedjeljak je protestiralo u Karachiju, na jugu zemlje. Oni su od vlade zahtijevali da odbaci američko prisustvo i okonča vojnu ofanzivu protiv Talibana.

Protest je predvodio Meraj ul Huda iz Jammat-e-Islami partije: "Pakistanska vlada treba ustati protiv napada letjelicama bez posade. Pakistanska vlada treba ustati protiv američke hegemonije. Oni trebaju obustaviti Swat operacije i sve raseljene vratiti njihovim kućama u Dolinu Swat."

Taj protest je bio medju posljednjim u seriji demonstracija organiziranih od strane islamista koji od vlade zahtijevaju zaustavljanje vojne ofanzive. Drugi su protestirali protiv Talibana.

Iz Pakistanske Armije kažu da je ubijeno više od hiljadu i dvije stotine militanata tokom Swat ofanzive, u kojoj je poginulo i 100 vojnika. Podaci nisu potvrdjeni iz neovisnih izvora.

XS
SM
MD
LG