Linkovi

Barack Obama u Rijadu odpočeo posjetu Srednjem istoku


Američki predsjednik Barack Obama je stigao u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu na njegovom putu koji za cilj ima otvaranje novog dijaloga sa muslimanima širom svijeta.

Gospodin Obama je jučer doputovao u Rijad gdje će razgovarati sa saudijskim kraljem Abdulahom. Kako se očekuje ključne teme razgovora biće Izraelsko-Palestinski sukob, uloga Irana na Srednjem istoku i rastuće cijene sirove nafte.

Nakon Saudijske Arabije, američki predsjednik putuje u Egipat gdje će održati, dugo očekivani, govor muslimanskoj zajednici u kojem će govoriti o mirovnom procesu na Srednjem istoku i pitanjima religijskog ekstremizma i nasilja.

Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs je jučer rekao da je Obamin cilj u popravljanju odnosa Sjedinjenih Država sa muslimanskim svijetom dio dužeg procesa, i da se ti odnosi ne mogu popraviti samo jednim govorom.

Nakon Egipta, predsjednik Obama će otputovati u Evropu na obilježavanje 65 godišnjice savezničke invazije na Normandiju u Drugom svijetskom ratu, poznate kao Dan D.

Obama će prvo u Njemačkoj razgovarati sa kancelarom Angelom Merkel i posjetiti bivši nacistički logor Buchenwald.

Svoju petodnevnu medjunarodnu turneju Barack Obama će završiti u Francuskoj, gdje će se susresti sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozijem i prisustvovati ceremoniji obilježavanja Dana D, kada su savezničke snage izvršile invaziju Normandije pomažući pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG