Linkovi

Islamabad: Šta Pakistanci poručuju američkom predsjedniku Obami?


U Pakistanu, Glas Amerike je pitao obične građane šta misle o govoru kojeg će predsjednik Obama održati 4 juna--oni kažu da vjeruju da će gospodin Obama znati o čemu govoriti muslimana širom svijeta , ali dodaju da Sjedinjene države moraju učiniti više ako žele smanjiti napetosti.

Pakistanci u Islamabadu imaju čvrsto mišljenje o Sjedinjenim državama i američkoj uključenosti u njihovoj zemlji. Na univerzitetu Mohammad Ali Jinnah, gdje se studenti pripremaju za završne ispite, Naslee iz Peshawara ima savjet za predsjednika Obamu.

Mislim da bi nas Obama trebao gledati kao dobre muslimane, a ne kao teroriste. Takva bi se politika trebala primijeniti, kako bi i ostale muslimanske zemlje imale koristi, kaže Naslee.

Arif Khattak, predavač na univerzitetu, kaže da američko-muslimanski odnosi imaju više veze sa pristupom pakistanskom bogatstvu, nego sa religijom.

Ne razumijem jednu stvar--ljudi govore: On je protiv muslimana, Amerika je protiv Muslimana. Niko nije protiv muslimana ili kršćana. To je stvar resursa. Sjedinjene države ovdje žele uzurpirati cijelu situaciju, kako bi mogle doći i zauzeti resurse.

U jednom internet kafeu, neki su zabrinuti zbog rata u susjednom Afganistanu i žele da se američke snage povuku iz te zemlje. Abdul Hakeem je iz Afganistana.

Mi znamo šta znači rat. Sa njim se suočavamo već 30 godina. Već treća generacija živi u ratu. Nama treba ljubav, treba nam mir. Rat u ovom trenutku nije rješenje ni za šta, kaže Abdul.

Na jednoj popularnoj tržnici u centru Islamabada, neki kupci kao Sidra Waqar žele da predsjednik Obama okonča, kako kaže, hipokritičnu politiku prema muslimanima.

Oni na jednoj strani daju donacije, daju pomoć muslimanskom svijetu. A s druge strane, daju im oružje i oni se bore, ubijaju ljude, što je zaista loše. To bi trebalo zaustaviti, kaže Sidra.

I drugi nude savjete za američkog predsjednika. Fatima kaže: Slušajte pakistanski narod.

Osnovno i stalno pitanje je očigledno pitanje terorizma. A poimanje terorizma je nešto što su shvatili potpuno pogrešno. Muslimani stoga moraju izraziti svoje tačno poimanje. Očigledno smo svi mi protiv terorizma. Ali šta je tačno terorizam? Svako ljudsko biće je protiv njega. Stoga moramo jasno izraziti to da smo i mi protiv terorizma, zajedno sa njima. Ali to poimanje bi trebalo biti slično sa onome ostalih muslimana i Sjedinjenih država, kaže Fatima.

XS
SM
MD
LG