Linkovi

SAD: General Motors na putu oporavka


I danas je vijest o ulasku u proces bankrota General Motorsa jedna od udarnih vijesti i tema brojnih komentara. Sasvim razumljivo, jer riječ je o najvećem američkom proizvođaču automobila, donedavno i najvećem svjetskom.

Kompanija stara 100 godina počela je izrastati iz firme koja je proizvodila kočije vučene konjima, širila se kupovinom konkurenata na američkom tržištu automobila... GM je prvi ponudio motore sa osam cilindara, automatske mjenjače, luksuzne automobile... Njegovi radnici bili su vrlo dobro plaćani, izdvajanja za zdravstveno i penziono osiguranje bila su izdašna.... Nevolje su počele kada je počeo uvoz proizvodno znatno jefinijih automobila iz inostranstva, na američko tržište još uvijek najveće na svijetu.

Može nekome zvučati kontraditkorno u ovom trenutku, ali General Motors na kineskom tržištu, ukoro najvećem svjetskom tržištu stoji izuzetno dobro. Samo prošlog mjeseca GM China prodao je 156.000 vozila, 75 odsto više nego u maju prošle godine. U prvih pet mjeseci ove godine prodaja u Kini porasla je za 33 procenta.

Ipak, prodaja GM-ovih modela proizvedenih u Kini je jedno, a poslovanje kompanije u Sjedinjenim Državama nešto drugo. Proces restruktuiranja, pod sudskom zaštitom od povjerilaca i prema planu koji diktira federalna vlada, je - kako je naglasio predsjednik Barack Obama - bolan ali neophodan korak oživljavanja američke industrijske ikone. Žrtve i odricanja kroz koja će, u procesu ozdravljenja, proći GM i Chrysler, osiguraće, po uvjerenju gospodina Obame, opstanak auto-industrije Sjedinjenih Država.

U najkraćem, General Motors je najveća američka industrijska kompanija koja se do sada odlučila na bankrot. Sa 172 milijarde dolara dugovanja i 83 milijarde dolara vrijednom imovinom, proces restruktuiranja izvršni direktor GM-a Fritz Henderson ocijenio je kao novi, svježi start stogodišnjaka:

"Novi GM biće mnogostruko jači i zdraviji. To će nam omogućiti da inevesticiono podržimo proizvodnju koju ćemo zadržati i povećamo ulaganja u novu tehnologiju kako bi bili u stanju opstati u teškim vremenima."

Da bi se GM vratio na put profitabilnosti, američka vlada je obećala dodatnih 30 milijadi dolara, uz 19 već datih.

Predsjednik Barak Obama smatra da kritike da američka vlada koristi novac poreskih platiša kako bi upravljala velikim korporacijama nisu na mjestu. U više navrata isticao je da se administracija neće miješati u upravljanje GM-om, osim u najkritičnijim slučajevima:

"U najkraćem, naš cilj je pomoći da GM stane na noge i povući se."

Chrysleru, koji je ušao znatno prije GM u proces bankrota i već staje na noge, stečajni sudija odobrio je prodaju imovine italijanskom Fiatu. Poredeći dvije kompanije u sadašnjem trenutku, gospodin Obama je istakao:

"GM-u je potrebno više vremena za prestruktuiranje nego Chrysleru, jer je GM veća i složenija kompanija. Izvanredan upsjeh Chryslera potvrđuje moje uvjerenje da će i GM iz procesa bankrota izaći brzo, kao jača i konkurentnija kompanija."

I kada je u pitanju dosadašnji način prodaje GM-ovih modela, sadašnji trenutak je kraj jedne ere.

Matt Holzman, autoprodavac, kaže:

"Automobili General Motorsa simboli su američke industrije. Prodajući ih, bili smo najveći, najbolji, najjači, najpoštovaniji. Vozila GM podsjećaju nas na to vrijeme, poslovno jednostavnije i bolje."

Plan prestrojavanja General Motorsa podrazumijeva zatvaranje desetak fabrika, što će pogoditi preko 20.000 radnika.

Ali, uz neprijatne vijesti stižu i one koje ohrabruju.

Primjera radi, danas je saopšteno da je GM našao kupca za Hummer-a, proizvođača snažnih i robusnih luksuznih terenaca. Kupac je jedna kineska kompanija, a tom prodajom, koja će biti finalizirana u septembru, 3.000 radnika ostaće na svojim radnim mjestima.

###

XS
SM
MD
LG