Linkovi

Kontrola biometrijskih podataka prilikom izlaska iz Sjedinjenih Država


Administracija predsjednika Obame je odpočela probni program sakupljanja biometrijskih podataka ne-američkih državljana kada napuštaju Sjedinjene Države. Federalna vlada je sistem počela testirati prošle sedmice na aerodromima u Atlanti i Detroitu. Kako za Glas Amerike izvještava Michael Bowman, riječ je o dodatnim naporima koji se poduzimaju nakon terorističkih napada 2001. godine kako bi se znalo ko je napustio, a ko je još u zemlji od onih koji su u Sjedinjene Države ušli na ograničeno vrijeme.

Otisci prstiju i drugi fizički podaci, nazvani biometrijski, smatraju se pouzdanim načinom utvrdjivanja identiteta. Od 2004. godine Sjedinjene Države sakupljaju biometrijske podatke inostranih posjetitelja, ali samo prilikom ulaska u zemlju, ali ne i kod izlaska.

To se sada mjenja, kaže Robert Mocny, koji vodi US-Visit program:
"Uzimanjem biometrijskih podataka u izlaznoj proceduri, mi želimo imati bolje podatke o tome ko je od stranac u zemlji, a ko ju je već napustio."

Novi sistem se testira na aerodromima u Atlanti i Detroitu. Svi koji nisu američki gradjani trebaju dati otiske prstiju koji se onda uporedjuju sa otiscima koje su dali prilikom dobivanja vize, ili drugog dokumenta za strance u Americi. Federalna vlada planira sljedeće godine program proširiti na sve aerodrome i luke u Sjedinjenim Državama.

Komisija koja je istraživala terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001., je preporučila da vlada održava tačnu listu da li oni sa pravom na priveremni boravak, blagovremeno napuštaju zemlju.

"Jednom kada se izda viza ili pasoš i poveže sa biometrijskim podacima, taj pasoš ili vizu nemože koristiti niko drugi. Postoji na desetine miliona izgubljenih, ili ukradenih pasoša koji cirkulišu na crnom tržištu i koje koriste medjunarodni kriminalci i teroristi. Biometrijska verifikacija će to jednostavno okončati." Kaže Robert Mocnay.

Mocny kaže da Sjedinjene Države namjeravaju program biometrijske verifikacije primjeniti i na graničnim prelazima sa Kanadom i Meksikom. Kada će se to desiti još nije rečeno jer očito treba odgovoriti na brojne logističke izazove sobzirom na tako veliki broj ljudi koji svakodnevno prelaze sjevernu i južnu granicu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG