Linkovi

Nestao avion sa 228 osoba na letu od Rio de Janeira ka ParizuPutnički avion Air Farnce-a sa više od 200 putnika nestao je sa radara rano jutros, na letu od tog brazilskog grada prema Parizu. Henri Gourgeon, jedan od najviših predstavnika Air France-a izjavio je da avion na letu 477 nestao sa radara neđto manje od 4 sata nakon polijetanja. Govoreći u Parizu, gospodin Gourgeon je rekao da je jasno da je došlo do određenog kvara na avionu i da je kratka automaska poruka sa letjelice primjeljena ubrzo nakon što se avion tipa Airbus A-300 našao u turbuletnim atmosferskim uslovima izazvanim olujnim nevremenom iznad Atlantskog okeana. On je kasnije izjavio za CNN da nije bilo glasovnog kontakta sa pilotima. Po njegovim riječima automatska uzbina bez glasovne verifikacije sugerira da je avion sa 216 putnika i 12 članova posjete bio u "kobnoj" situaciji kada je ta automatska poruka proslijeđenja.

Predstavnici brazilskih zračnih snaga saopštili su da je operacija potrage i spašavanja pokrenuta na oko 300 kilometara od brazilske obale, odnosno obalskog grada Natal. Toj operaciji su se pridružilil i dijelovi francuskih zračnih snaga stacioniranih na zapadu Afrike.

Avion o kojem je riječ je Airbus A330-200. Može primiti od 253 do 293 putnika, ovisno od uređenja putničkog dijela aviona. Ima dva motora, dug je skoro 59 metara, sa rasponom krila preko 60 metara.

Jutrošnji nestanak Air France-ovog aviona na relaciji Rio de Janeiro-Brazil mogao bi biti najteža avionska nesreća od 12. novembra, kada je u padu aviona American Arilines-a iznad Belle Harbora, američka savezna država New York, poginulo 265 osobaXS
SM
MD
LG