Linkovi

Afganistan i Pakistan: Sasjeći trgovinu drogom


Novinarka Gretchen Peters, nakon pet godina provedenih na područjima sa obje strane granice Afganistana i Pakistana, u knjizi "Seeds of Terror," odnosno "Sjeme terora," nastaloj na osnovu stotina razgovora i intervjua iznosi niz činjenica koje dokazuju da pobunjenici rat koji vode finasiraju štiteći proizvodnju i prodaju heroina.

Podsjećanja radi, u više eksplozija na prepunim pijacama u pakistanskom gradu Peshawaru u četvrtak, 28. maja, brojne žrtve. Dan ranije, u srijedu, talibanski militanti su preuzeli odgovornost za veliku ekploziju u kojoj su razoreni policijski i uredi obavještajne službe u Lahoreu, takođe u Pakistanu. Poginule su najmanje 23 osobe. U utorak, bombaš-samoubica ubio je 3 američka vojnika i tri civila u Afganistanu. Talibani su zaprijetili da će povećati broj napada u obje zemlje da osvete militante ubijene u tim zemljama.

Novinarka Gretchen Peters, uvjerena da pobunjenici i militanti sada raspolažu sa više novca nego neposredno nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, kaže da je oko 70 odsto novca kojim finasiraju terorističke aktivnosti nadoknada za zaštitu koju pružaju trgovcima drogom:

"Talibani štite proizvodnju i prodaju droge, ubiru reket za zaštitu opijumskih konvoja i zaštitu objekata u kojima se rafinira droga."

Ona tvrdi da postoje brojni dokazi da je i lider al-Qaide Osama bin Laden uključen u tvrgovinu drogom.

Gretchen Peter je izvještavala iz Pakistana i Afganistna za Associated Press i ABC News. Tokom tog perioda saznala je kako, pod nadzorom i kontrolom više talibanskih lidera, heroin proizveden u Afganistanu stiže u Pakistan:

"Na jugu Afganistana u provincijama Helmand i Kandahar, djeluju Talibani pod kontrolom mula Omara. Sjevernije, na pakistanskoj strani, su ljudi Baitullaha Meshuda. Nešto dalje su pripadnici grupe Haqqani koji pokrivaju prostor uz samu granicu. Na području prelaza Khyber su pripadnici grupe Mangal Bagh. Još sjevernije od ovih prostora, Kunar i Nuristan su pod kontrolom Hekmatyara i tu su teroristi al-Qaide vrlo aktivni."

Sjedinjene Države moraju prekinuti talibanski put heroina i novca, naglašava Petersova:

"Pobunjenici stiču nešto od tog novca od nameta zemljoradnicima i seljacima, ali velika većina dolazi od pružanja zaštite svima koji su uključeni u proizvodnju i prodaju droge. I još uvijek mi to ne diramo. Sve do nedavno, nisu se time bavile ni američke snage."

Petersova kaže da je image talibanskih i al-Qaidinih lidera kao smjernih vjernika najobičnija obmana. Oni su kriminalci i zločinci:

"Ako na lokalnom nivou analizirate njihove operacije... dolazite da zaključka da su mnogo više mafiozi, nego mudžahedini."

Petersova ističe da je otkrila da trgovci drogom višim talibanskim liderima plaćaju boravak u kućama za odmor u Pakistanu, a visokim vođama, kako je rekla, "grešne odmore vikendom" u Dubaiu:

"Razotkrivanje njihovog stvarnog ponašanja u lokalnim zajednicama je način demistificiranja pobunjenika i dokazivanja da nisu muslimani-vjernici kakvima se predstavljaju."

Gretchen Peter ističe da u Koranu, svetoj knjizi islama, stoji da je zabranjeno trgovati drogom, ukoliko nije u pitanju jihad, sveti rat. Pobunjenici opravdavaju uzgoj maka kao sredstvo borbe protiv Zapadnjaka-nevjernika. Petersova kaže da je to obična laž, a da je činjenica da su mnogi muslimani, zarad njihovih interesa, postali ovisnici o heroinu. I stoga, sugerira, da bi i tumačenje Korana moglo biti od koristi Zapadu u borbi protiv Talibana u Afganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG