Linkovi

Nove rakete i nove prijetnje Sjeverne Koreje 


Agencija vijesti Južne Koreje Yonhap, izvještava da je Sjeverna Koreja, nakon nukelarnog testa u ponedjeljak, do sada šest puta lansirala rakete srednjeg dometa sa svoje istočne obale. Takav potez Pyongyanga je usljedio kratko nakon izjave da će poduzeti dodatne samoodbrambene mjere ukoliko bude isprovociran od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, kaže se da će bilo kakva neprijateljska akcija Vijeća sigurnosti dovesti do poništavanja Primirja iz 1953., kojim je okončan Koreanski rat. U isto vrijeme vojne snage Južne Koreje i Sjedinjenih Država su podigle nivo pripravnosti na najveći nivo od 2006. godine.

Razarači Južne Koreje patroliraju morem duž granice sa Sjevernom Korejom. Vojne snage Južne Koreje i Sjedinjenih Država su stanje pripravnosti podigle na stepen ispod najvišeg nivoa.

Napetosti su u porastu nakon što je Sjeverna Koreja u ponedjeljak izvršila podzemni nuklearni test. Južna Koreja se nakon toga pridružila Američkoj inicijativi protiv proliferacije oružja koja podrazumjeva i moguće pretraživanje brodova osumnjičenih da nose oružja za masovna razaranja.

Sjeverna Koreja je odgovorila prijetnjom protiv Seoula, koja bi mogla prekinuti 56 godina star sporazum o primirju.

Moon Tae-Young, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje, kaže:
"Sjeverna Koreja ne bi trebala koristiti naše učešće u Anti-proliferacijskoj inicijativi da nam prijeti, nego bi se trebala pridružiti medjunarodnim naporima na spriječavanju širenja oružja za masovna razaranja. Sjeverna Koreja treba obustaviti nuklearni i raketni program i prihvatiti dijalog na riješavanju tih problema."

Savjetnik Bijele kuće za Nacionalnu sigurnost, general James Jones je ove sedmice u Washingtonu rekao da ne postoji strah da bi Sjeverna Koreja mogla lansirati nuklearni napad, jer njihova tehnologija, rekao je general Jones, nije dostigla taj nivo.

"Trenutnu prijetnju predstavlja proliferacija te vrste tehnologije drugim zemljama i potencijalno terorističkim organizacijama, i drugim izvan državnim grupama." Kaže general Jones.

Vojna pripravnost na Korejeskom poluotoku je na najvećem nivou od 2006., kada je Sjeverna Koreja izvršila svoj prvi nuklearni test. General američkih marinaca, i bivši zapovjednik NATO snaga kaže da Iran, koji je sedmicu dana ranije testirao svoje najnovije rakete, pažljivo prati kako će svijet reagirati u slučaju Sjeverne Koreje.

"Očito da je svijet fokusiran na ono što se dogadja u Sjevernoj Koreji i Iranu. I šta god učinimo u odnosu na jednog od njih, biće od velikog značaja." Kaže general Jones.

Predstavnici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (Sjedinjene Države, Britanija, Kina, Francuska i Rusija) sinoć su se sastali iza zatvorenih vrata kako bi odvagali moguće nove sankcije protiv Sjeverne Koreje. One bi mogle uključiti embargo na oružje, financijske i bankovne restrikcije, ali se Rezolucija ne očekuje prije sljedeće sedmice.

XS
SM
MD
LG