Linkovi

Hillary Clinton: U pripremi novi prijedlozi za Izrael i Palestince


Američki državni sekretar Hillary Clinton najavila je da će Obamina administracija veoma skoro predstaviti veoma specifične prijedloge Izraelu i Palestincima o tome kako načiniti ozbiljan korak u pravcu rješavanja srednjeistočnog sukoba, na bazi ideje o dvije države. Ona je o tome govorila nakon susreta sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Aboulom Gheitom, koji je sa svoje strane upozorio da će dalje odlaganje u mirovnom procesu dovesti do problema koji će prevazići teritoriju Srednjeg Istoka.

U posljednje vrijeme veoma su živa američka diplomatska nastojanja u vezi sa Srednjim Istokom. Američki izaslanik George Mitchell u Londonu razgovara sa izraelskim zvaničnicima, a danas se predsjednik Obama u Washingtonu sastao sa predsjednikom palestinske samouprave, Mahmoudom Abbasom.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahy prije deset dana posjetio je Bijelu kuću. Premda tom prilikom izraelski premijer nije podržao ideju o palestinskoj državnosti, gospodja Clinton je na press konferenciji sa svojim egipatskim kolegom, rekla da predsjednik Obama ostaje pri toj ideji i da je to tako rečeno i Egipćanima.
- Dala sam im uvjeravanja da smo i predsjednik Obama i ja potpuno posvećeni rješenju sa dvije države i da na Egipat gledamo kao na ključnog partnera, koji će nam pomoći da ostvarino što smo naumili, kaže gospodja Clinton.

Ona navodi da administracija priprema specifične prijedloge za Izrael i za Palestince i da će od arapskih zemalja u regionu zatražiti da poduzmu korake za izgradnju povjerenja sa Izraelom, kako bi se unaprijedila atmosfera za pregovore. Ona dodaje i da administracija želi da Izrael potpuno zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj Obali.

- Predsjednik je bio veoma jasan u razgovoru sa premijerom Netanyahuom. On želi da vidi zaustavljanje naseljavanja. Ne samo nekih naselja. Ne samo nekih izdvojenih tačaka. Bez izuzetaka tipa prirodni priraštaj. Mi smatramo da je u najboljem interesu ovog projekta da se širenje naselja zaustavi.

Egipatski ministar vanjskih poslova Aboul Gheit u Washington je došao umjesto predsjednika Hosni Mubaraka, koji je planiranu posjetu Bijeloj Kući otkazao zbog smrti svog unuka.

Ministar je govorio aludirajući na izraelski stav da je iranski nuklearni program ustvari najveći problem. Premda se o Iranu mora razgovarati, on podsjeća da je palestinsko pitanje i dalje suštinski problem i da je njegovo zapostavljanje opasno.

- U nedostatku takvih pregovora i uspjeha takvih pregovora sa nastajanjem palestinske države koja postoji paralelno sa Izraelom, situacija će se pogoršati u tom cijelom dijelu svijeta, i bićemo, ne samo kao narodi u regionu nego i kao države u regionu, a takodje i Sjedinjene Države i zapadni svijet u cjelini - svi ćemo biti svjedoci jedne veoma teške situacije.

Dvoje ministara su takodje razgovarali o predstojećoj posjeti predsjednika Obame Kairu gdje će on održati svoje dugoočekivano obraćanje muslimanima cijelog svijeta. Predsjednik će zatim nakratko boraviti u Saudijskoj Arabiji, dan prije razgovora o mirovnim naporima sa jordanskim kraljem Abdullahom.

XS
SM
MD
LG