Linkovi

Valentin Inzko u Washingtonu, pred istupanje u Vijeću sigurnosti UN


Visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko, koji će sutra govoriti pred Vijećem sigurnosti u New Yorku, danas je boravio u Washingtonu. Tom prilikom on je za Glas Amerike dao intrevju kolegi Omeru Vatriću.

VOA: Sedmicu dana nakon što je podpredsjednik Sjedinjenih država boravio u Bosni i Hercegovini, vi ste u Washingtonu. Kojim razlogom?

INZKO: Imam dva razloga. Jedan je što sutra govorim u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, gdje ću imati i sastanak sa Generalnim sekretarom UN. Drugi je razlog da poslije posjete gospodina Bidena razgovaram sa novim pomoćnikom američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije, Philom Gordonom.

VOA: Šta očekujete od Sjedinjenih Država, kakvu vrstu pomoćiu nastojanjima da BiH udje u Evropsku Uniju?

INZKO: Ja sam prošle sedmice dobio fantastičnu pomoć od gospodina Bidena, koji je dao punu podršku Visokom predstavniku i Evropskoj Uniji na putu BiH u euroatlantskim integracijama. Dobiću takvu podršku i danas, ovdje u State Departmentu, i sigurno sutra u New Yorku, u Vijeću sigurnosti.

VOA: U posljednje vrijeme se mnogo govori o viznim olakšicama za BiH.Došlo se blizu, kažete ostalo je 27 uvjeta da se ispuni. Kakvi su izgledi da gradjani BiH uskoro mogu slobodno putovati unutar EU?

INZKO: Meni bi lično bilo drago da se to što prije završi i da se vize ukinu. Medjutim, sve zemlje na jugoistoku Evrope dobili su uslove koje treba ispuniti. Bilo ih je dosta. Za BiH ih je bilo 174, svi su ispunjeni osim 27, kako ste rekli. Mislim da će sada Savjet ministara učiniti sve da po hitnom postupku riješi ovih 27 otvorenih pitanja, kao što su biometrijski pasoši, kontrola granica, i tako dalje: da bi BiH mogla ući u grupu u kojoj se nalaze Makedonija i Srbija, koje će vjerovatno dobiti režim bez viza već iduće godine, i šteta bi bilo da BiH ne bude medju njima. Medjutim, uslovi su isti za sve. Treba ih ispuniti.

Ja sada osjećam odredjenu hitnost u Sarajevu, u BiH da se to i učini.

VOA: Da li bi pomoglo da se ograniči putovanje i politčarima iz BiH; da stanu u red, kao i gradjani BiH, i čekaju za vize – da se ubrza proces ispunjenja uvjeta?

INZKO: Sigurno da bi.

VOA: Pa, Vi ste vlast u BiH.

INZKO: Sigurno bi pomoglo. Ali, čekamo još. Mislim da bi se ova pitanja mogla po hitnom postupku riješiti za dvije-tri nedjelje. Onda mora doći ocjena iz Brisela.

VOA: Da se vratimo vašem sutrašnjem obraćanju u Vijeću sigurnosti UN.Šta će te kazati, šta se to u posljednjih šest mjeseci promjenilo u BiH osim Visokog predstavnika?

INZKO: Promjenilo se dosta toga. Medjutim, gradjani u BiH smatraju, a ja isto mislim, da promjene ne idu dovoljno brzo. Jedanput sam spomenuo da je Hrvatska prošle godine promjenila 200 zakona, a BiH 16, od čega samo 7 u vezi sa EU. Dakle, moglo se učiniti više, a ja ću sutra dati izvještaj u kojem ću ukazati i na pozotivne i na negativne stvari.

XS
SM
MD
LG