Linkovi

SAD: Ponovo do krune Statue slobodeVlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je da će se turisti i svi drugi zaiteresirani ponovo moći popeti u sami vrh Statue slobode, do njene širom svijeta poznate krune sa koje se pruža predivan pogled na Otok slobode na kojem se nalazi statua, njujorški zaliv i New York City.

Statua slobode je jedan od najprepoznatljivih simbola u svijetu. Za useljenike u Sjedinjene Države koji su više od stotinu godina prolazili kroz njujoršku luku bila je svjetionik nade i boljeg života. Bila je i sada je vrlo privlačna turistička atrakcija.

Od 11. septembra 2001. godine i napada na Svjetski trgovinski centar njena kruna je zatvorena za posjetioce iz sigurnosnih razloga. Od Dana neovisnosti, 4. jula ove godine, posjetioci će ponovo moći do samog vrha statue, kaže Darren Boch, predstavnik službe Nacionalnog parka u čijem je sastavu njujorški, američki i svjetski simbol:

"Na dan rođenja Sjedinjenih Država, nakon skoro 8 godina, pružamo mogućnost, i to nas neobično raduje, i Amerikancima i ljudima iz svih dijelova svijeta da se ponovo uspinju do samog vrha Statue slobode."

A put do vrha ipak nije za svakoga. Prije svega, treba se uspeti uz više od 200 stepenika uskom spiralom unutar tijela kipa. Sa kružnog podija, kada se posjetilac već nađe u kruni, pogled je ponešto ograničen, ali vrijedan truda da se dođe do krune. Stoga i ne iznenađuje da je služba Nacionalnog parka zatrpana prijavama za izlazak do krune. Gospodin Boch kaže:

"Mnogobrojnim telefonskim pozivima, e-mail porukama i na druge brojne načine kontakata službom Nacionalnog parka ljudi traže da budu među prvima koji će do krune."

Zahtjeva je bilo toliko mnogo da se, već onog dana kada je najavljeno otvaranje krune Statue slobode za posjetioce, web-stranica službe Nacionalnog parka zamrzla.

Dnevni broj posjetilaca kruni će biti ograničen. Mada još definitivno nije odlučeno, očekuje se da će to biti oko 150 izlazaka svakog dana.

Otok slobode posjećuje i statuu izvana razgleda preko 3 i po miliona posjetilaca. Sasvim je sigurno, unatoč težini uspinjanja do krune Statue slobode, da će ulaznica za izlazak u krunu, biti jedna od najtraženijih kada su u pitanju njujorške znamenitosti.

XS
SM
MD
LG