Linkovi

Kongres SDA BiH: Tihić i dalje na čelu stranke


Sulejman Tihić ponovo je izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije. To je odluka petog kongresa koji je okupio preko sedam stotina članova i članica iz cijele BiH. Gospodin Tihić kazao je da njegova opredjeljenja ostaju ista – Bosna i Hercegovina kao suverena i cjelovita država ravnopravnih naroda i građana, a SDA bosanskohercegovačka narodna stranka političkog centra, otvorena za sve građane.

Prije nego su članovi i članice Stranke demokratske akcije iz cijele BiH počeli puniti glasačke kutije, svoje programe predstavili su predsjednički kandidati. Za Bakira Izetbegovića, SDA je najjači faktor integracije zemlje. Smatra da se upravo zato mora modernizirati i u vremenu duboke krize donijeti promjene:

„Na pitanje šta je SDA, čija je SDA, je li ona muslimanska, bošnjačka, bosanska ili evropska stranka trebamo odgovoriti da je ona sve to u isti mah. I da niti jedan od navedenih elemenata, činilaca ne smije potiskivati druga tri. Bitan dio misije ove stanke jeste da Bošnjake integrira u Evropu. Ali ponosne, samosvjesne, uspravne Bošnjake koji žive u miru sa svojim komšijama i koji mogu dati specifičan doprinos šarolikosti i bogatstvu najstarijeg kontinenta."

Adnan Terzić, takođe kandidat za predsjednika SAD kazao je da se stranka mora riješiti sujeta, neznanja i loših kadrova. Naglasio je da su pojedinci iz stranke odgovorni za produbljivanje ekonomske krize, bezočno trošenje javnih sredstava, kolaps javnih fondova i loše odnose sa Islamskom zajednicom u BiH:

„Danas sam kandidat za predsjednika SDA iz vjere i ubjeđenja da je stranka izgubila snagu i dostojanstvo, te da ne vodi ispravnu politiku koja može omogućiti prosperitet države BiH i bošnjačkog naroda. Zapamtite da ste na to danas bili upozoreni. Meni je dovoljno da mi je dragi Bog dao priliku da vam to mogu reći. Na vama je da birate."

Dosadašnji predsjednik stranke i ponovni kandidat Sulejman Tihić izrazio je spremnost da se posveti izazovima koji su pred strankom i cijelom zemljom. Kazao je da su sve oči uprte u put koji se na ovom kongresu bira – isključivost, etnička i vjerska izolacija ili, dijalog i kompromis u izgradnji BiH:

„Kompromisa se ne treba bojati, već smoći snage da se do njega dođe. Zamislimo šta bi bilo sa BiH da rahmetli predsjednik Alija Izetbegović nije smogao snage da prihvati kompromis kao jedinu mogućnost i jedinu budućnost naše zemlje. On je dobro znao odgovor. Vjerujem da ga znamo i mi. Iskreno vjerujem da će SDA i nakon ovog kongresa ostati jedinstvena, da će biti još jača, snažnija, sa još većom demokratijom jer sa SDA jača je i BiH."

Prije nego što su donijeli odluku da još jedan predsjednički mandat povjere Sulejmanu Tihiću, učesnici i učesnice kongresa usvojili su niz dokumenata u kojima se, između ostalog navodi da je neophodno što prije reformirati Ustav, ekonomski osnažiti zemlju, zbrinuti ugrožene kategorije stanovništva te obrazovati mlade.

XS
SM
MD
LG