Linkovi

SAD: Popularni poslovi u "zelenom sektoru"


Ove sedmice je izašao izvještaj u kojem stoji da je broj Amerikanaca koji primaju nadoknadu za nezaposlenost porastao na 6.7 milijuna, što je najveći broj od 1967. godine. Najveći gubitci su u proizvodnji i izgradnji. Širom zemlje, mnogi nezaposleni se sada vraćaju nazad u školske klupe, jer žele biti spremni za poslove budućnosti.

Kako se broj nezaposlenih povećava, mnogi žele iskoristiti priliku i preći sa tradicionalnih poslova na poslove u takozvanom "zelenom sektoru"- radnim mjestima nastalim usljed povećane potražnje za poslovima koji su u skladu sa očuvanjem okoline.

Otpušteni građevinski radnik Matt Cenepa vjeruje da je njegova budućnost vezana za poslove u iskorištavanju sunčeve energije.

Građevinska industrija je doživjela jak udar ovdje, tako da sam ja bez posla. Mislim da su dobre prilike u industriji solarne energije. Zato sam ovdje, kaže Matt Canepa.

On se upisao na Fakultet San Jose u Silikonskoj dolini u Kaliforniji, gdje studenti uče kako instalirati solarne panele i popravljati turbine koje pokreće vjetar.

Instruktor Matthew Welch kaže da se lista čekanja za njegov čas nazvan Solar 102 udvostručila.

Čas je sada jako popularan. Daje pozitivan predznak budućnosti. Cijene će početi opadati tako da ćete moći vidjeti solarne poslove i industriju svugdje, kaže on.

Kako bi uspjeli pokriti zahtjeve za predavanjima, fakulteti od Kalifornije do Floride proširuju programe treniranja zahvaljujući stimuluns paketu američke vlade u iznosu od 787 milijardi dolara.

Ovi studenti su optimistični da će Obamina kampanja promoviranja alternativne energije i borbe protiv globalnog zagrijavanja pomoći otvaranju milijuna novih poslova.

Koordinator programa David McFeely kaže da studenti moraju biti strpljivi.

Za sada sve ide jako sporo. Ali većina poslodavaca sa kojima sam razgovarao se nada da će ovoga ljeta imati porast broja poslova, te da će biti u mogućnosti da zaposle dosta ovih studenata, bilo na puno radno vrijeme ili bar na pola radnog vremena, kaže David McFeely.

Unatoč visokim očekivanjima, mnogi ekonomisti tvrde da će nezaposlenost porasti na 10% do kraja ove godine. I dok ekonomisti očekuju porast nezaposlenosti, studenti se nadaju da će ih poslovi čekati krajem godine kada završe studij.

XS
SM
MD
LG