Linkovi

Kongresmen Russ Carnahan u intervjuu Glasu Amerike: BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike


U Predstavničkom domu američkog Kongresa 12. maja usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini kojom se ponovo ističe neophodnost ustavnih reformi u BiH i važnost nastavka partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. O toj rezoluciji, nedavnoj posjeti potpredsjednika SAD Joe Bidena i novom smjeru američke vanjske politike prema Zapadnom Balkanu, za Glas Amerike govorio je kogresmen Russ Carnahan, jedan od kosponzora rezolucije i kopredsjedatelj kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu. Iz razgovora sa gospodinom Carnahanom za ovu priliku izdvojili smo slijedeće:

Glas Amerike: Da li mislite da se Bosna i Hercegovina vratila na listu prioriteta američke spoljne politike nakon što je, po mišljenjima mnogih analitičara, bila zapostavjena u posljednjih sedam, osam godina?

Carnahan: Svakako. Kada je državni sekretar, gospođa Clinton, nedavno došla i razgovarala sa članovima našeg komiteta, komiteta za vanjske poslove, ja sam napomenuo koliko se cijenio rad administracije bivšeg predsjednika Clintona u regionu. Tom prilikom smo istakli da sada zaista treba naći novo težište kojim će se stanje u BiH dići na slijedeći nivo. Gospođa Clinton se svakako složila i bila je jako zainteresovana da zajedno sa članovima Kongresa krene upravo u tom pravcu.

Glas Amerike: Da li je upravo posjeta potpredsjednika SAD Bidena Sarajevu, Beogradu i Prištini, a pogotovu poruka bosanskim političarima odraz novodonesene rezolucije?

Carnahan: Mislim da zaista postoji konsenzus o važnosti regiona koji je bio zapostavljen u prošloj administraciji usljed naše uloge u Iraku i Afganistanu. Mi sada ulazimo u novu eru vanjske politike sa državnim sekretarom Hillary Clinton, potpredsjednikom Bidenom i predsjednikom Obamom, uključujući i Balkan, kako bi osigurali da i Balkan ima stabilnost i blistavu budućnost. Mi smo mnogo investirali u taj region. To je region bogate kulture i značajnih resursa, ali takđer i region jakih saveznika, i američkih i evropskih. Mislim da je to veoma važna regija i mislim da njeno priklljučenje Evropskoj uniji može Uniju učiniti snažnijom, a novim članicama pomoći da uspiju u svom unutranjem razvoju.

Glas Amerike: Da li mislite da je u ovom trenutka prijetnja od islamističkih militanata, koji su utočište našli u Bosni i Hercegovini u nekoliko godina poslije rata, sada manja nego ranije?

Carnahan: Da. Sada ona izgleda minimalna. Mislim da je jedna druga star važna koju potenciramo i ovdje, u našoj zemlji je, osobito kada je Sarajevo u pitanju. To je ta bogata tradicija zajedničkog života pripadnika različitih religija, tradicija koja je uvijek postojala i koja je posljednjih deceniju, dvije izokrenuta sa nekim nacionalistički nastrojenim liderima. Mislim da je za Sjedinjene Države bitno, osobito u odnosima sa muslimanskim svijetom, da surađujemo sa tim umjerenim mulsimanskim liderima i vladama da bi zaista učvrstili te veze.

Na kraju razgvora kongresmen Carnahan je rekao se nada da će u Bosni i Hercegovini predstavljati Sjedinjene Države 11. jula, na ceremoniji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Sprema je, kako je istakao, pružiti punu podršku naporima da se svi odgovorni za zločine počinje u Bosni i Hercegovini tokom rata privedu pravdi.

XS
SM
MD
LG