Linkovi

Sjeverna Koreja: Uz osudu Vijeća sigurnosti još dva testiranja raketa kratkog dometa


Novinska agencija Južne Koreje Yonhap navodi da je, prema informacijama neimenovanih vladinih izvora, Sjeverna Koreja testirala još dvije rakete kratkog dometa. Rakete su lansirane sa jednog poligona na istočnoj sjevernokorejskoj obali. Da podsjetimo, u ponedeljak, nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu Sjeverna Koreja je izvela pokusnu nuklearnu eksploziju, a ubrzo nakon toga testirala tri rakete kratkog dometa.

Sinoć po istočno-američkom vremenu, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je osudilo režim u Pyongyangu zbog izvedenog nuklearnog testa. Ambasadori 15 zemalja, članica Vijeća, najavili su novi snažan odgovor na taj potez Sjeverne Koreje.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti, ambasador Rusije Vitalij Čurkin, izjavio je sinoć da se sve članice Vijeća snažno protive sjevrnokorejskom potezu i traže od režima te zemlje da poštuje rezolucije Ujedinjenih nacija.Američka predstavnica u svjetskoj organizaciji Susan Rice istakla je da Vijeće sigurnosti treba usvojiti novu, snažniju rezoluciju kojom bi Sjevernoj Koreji bilo naloženo da prestane sa nuklernim aktivnostima. Francuska je najavila da će tražiti nove, oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki-moon izjavio je da je duboko uznemiren aktivnostima Pyongyanga, a ministry vanjskih poslova više od 40 azijskih i evropskih zemalja zatražili su od Sjeverne Koreje da ne izvodi dalja testiranja I da se vrati šestostranim pregovorima ciji je cilj okončanje nuklernog pograma te zemlje. Za uzvrat, Pyongyangu se nude brojni ekonomski i drugi podsticaji.

Predsjednik Barack Obama jučer je telefonski razgovarao s južnokorejskim predsjednikom i premijerom Japana. Tri zemlje su spremne blisko sarađivati kako bi se blokirali sjevernokorejski napori u razvoju nuklernog naoružanja.

XS
SM
MD
LG