Linkovi

Sjeverna Koreja: Još jedan nuklearni test


Sjeverna Koreja je, kako prenosi zvanična informativna agencija te zemlje , rano jutros po lokalnom vremenu izvela uspješnu podzemnu nuklearnu eksploziju, mnogo jaču nego prilikom prvog testa te vrste 2006. godine. U saopštenju agencije KNCA se takođe kaže da je jutošnji test "dio mjera Pyongyanga na jačanju samoobrambenih kapaciteta zemlje i odvraćanja od potencijalnog napada.

Ruski i južnokorejski vojni zvaničnici procjenjuju da je ta eksplozija imala snagu od oko 20 kilotona, što je bila jačina atomske koju se Sjedinjene Države 1945. godine bacile na japanski grad Nagasaki. U mnogim seizmološkim stanicama registrirano je podrhtavanje tla od oko 4,5 stupnja na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, u blizini podzemnog poligona gdje je izveden i prvi test u oktobru 2006. godine.

Uz to, prema informacijama južnokorejskih zvaničnika, Sjeverna Koreja je eksperimentalno lansirala i 3 rakete kratkog dometa ubro nakon nuklearnog testa.

Reagirajući na vijest o sjevernokorejskom nuklernom testu predsjednik SAD Barack Obama je izjavio da se svijet mora suočiti sa nuklernim ambicijama Sjeverne Koreje. Govoreći u Bijeloj kući, on je rekao da nuklearni i balistički raketni programi Sjeverne Koreje predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i sigurnosti širom svijeta. Najnoviji test nazvao je nepromišljenim aktom narušavanja međunarodnih obaveza.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova izaženo je "apsolutno suprotstavljanje" današnjem potezu Sjeverne Koreje i zatraženo da Režimk u Pyongyangu poštuje obaveze koje je preuzeo kada je u pitanju napuštanje realizacije nuklernog programa.

Visoki zvaničnici Evropske unije, Francuske, Rusije, Japana, Južne Koreje… takođe su osudili izvođenje nuklearnog testa.

I Vijeće sigutnosti Ujedinjenih nacija regiralo je sazivanjem hitne sjednice. Članovi Vijeća, predstavnici 15 stalnih i nestalnih zemalja- članica trebalo bi da razmotre odgovor na sjevernokorejske akcije.

Na drugom kraju svijeta, u Iranu predsjednik te zemlje Mahmud Ahmadinejad je izjavio da iranski režim neće održati nikakve dalje razgovore sa predstavnicima svjetskih sila vezanih za kontroverzni nuklearni program Teherana. On je na konferenciji za novinare danas rekao da će Iran samo pristati na razgovore sa svjetskim silama vezane za suradnju u suočavanju sa globalnim problemima, ted a Iran neće sudjelovati u razgovorima o nuklearnim pitanjima izvan okvira agencije Ujedinjenih nacija za nuklearna pitanja. U povodu nuklernog testa Sjeverne Koreje, gospodin Ahmadinejad je rekao da se Iran protivi razvoju nuklearnog oružja i da ne surađuje sa Pyongyangom kada je u pitanju nuklearna tehnologija.

XS
SM
MD
LG