Linkovi

SAD: Uskoro novi sudija Vrhovnog suda


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u prilici, koju su inače rijetko imali američki predsjednici na početku mandata, da izabere jednog od sudija Vrhovnog suda. Konsultacije sa savjetnicima o osobi što će zamijeniti sudiju Davida Soutera, koji je najavio da sljedećeg mjeseca odlazi u mirovinu, jedna su od tema kojom se predsjednik bavi u Kamp Davidu ovog, za Amerikance produženog vikenda. Da podsjetimo, danas je u Sjedinjenim Državama praznik, Memorial Day, Dan sjećanja u čast Amerikanaca poginulih i nestalih u ratnim sukobima.

Gospodin Obama će vrlo brzo saopštiti ime osobe koja će zamijeniti sudiju Soutera i, kako kaže, zna kakvu osobu želi za tu funkciju:

"To je osoba koja razumijeva, shvata i identificira se sa nadom i teškoćama običnog čovjeka i od toga polazi u donošenju odluka i presuda."

Neki politički analitičari vjeruju da će se možda odlučiti za ženu. Sandra Day O'Connor, prva sutkinja, u mirovinu je otišla 2006. godine i Ruth Ginsberg je sada jedina sutkinja u Vrhovnom sudu.

Gospođa O Connor o izboru kaže:

"Na kraju dana mi još uvijek mislimo da pametna žena i pametan muškarac obično dođu do istog zaključka. I vjerovatno bude tako. Ali to nije odgovor na pitanje šta Amerika očekuje da se desi kada je u pitanju federalni ili Vrhovni sud zemlje."

Bijela kuća tiho vodi proceduru izbora. U grupi najozbiljnih kandidata većinom su žene sa vrlo bogatim pravnim iskustvom. Svi kandidati su advokati i sudije. Dva kandidata su bili, kao i gospodin Obama, profesori na Pravnom fakultetu univerziteta Chicago.

Elena Kagan, pomoćnica ministra pravosuđa, spominje se kao jedan od kandidata. Na jednom pravnom forumu, našalila se na račun sličnosti njenog sadašnjeg posla i obaveza sudije Vrhovnog suda:

"Pomoćnika ministra pravosuđa trebalo bi zvati "desetim sudijom." Znam da se devet sudija Vrhovnog suda neće s tim složiti. Ponekad oni misle da je pomoćnik ministra pravosuđa tek 35. službenik po rangu."

Hispanici su u Sjedinjenim Državama najbrže rastuća manjinska grupa. Gospodin Obama bi se mogao odlučiti i za osobu iz te grupe. Ramona Romero, predsjednica Nacionalne asocijacije pravnika-hispanika kaže:

"Očekuje se da će do 2050. godine Hispanici predstavljati 30 posto američke populacije. To je kontekst u kojem bi odluke Vrhovnog suda, značajne za sve Amerikance, trebale da imaju nešto i od hispaničkog iskustva i tradicije."

Senat mora odobriti izbor gospodina Obame. Senatori će, kada proces saslušanja kandidata počne, tražiti "dlaku u jajetu." Konzervativne grupe će se, očekuje se, protiviti svakom kandidatu kojeg budu smatrali nekom vrstom aktiviste, jer vjeruju da bi sudije Vrhovnog suda trebale tumačiti američki ustav na način kako su to očevi nacije u 18. stoljeću namjeravali.

Curt Levey, izvršni direktor konzervativne grupe Odbor za pravdu, kaže:

"Mi biramo političare, predsjednika, poslanike, guvernere... Posao sudija je provoditi usvojene zakone, a ne baviti se politikom i zbog toga je striktna konstruktivnost bitna. Jedini metod u pravosuđu je shvatanje da je sudija arbitar, a ne osoba koja se bavi politikom."

Tokom mandata predsjednika Obame, Vrhovni sud mogao bi se baviti kontroverznim pitanjima kao što su pravo na abortus, zakoni o brakovima osoba istog pola, mjere iz domena imigracione reforme... Predsjednik se već susreo sa ključnim članovima senatskog Odbora za pravosuđe koji će prvi razmatrati Obamin izbor. Uz nekoliko starijih sudija Vrhovnog suda u sadašnjem sastavu, gospodin Obama mogao bi biti u prilici da imenuje, nakon ovog prvog, i još nekoliko kandidata za vrhovno sudsko tijelo Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG