Linkovi

Generalni sekretar UN poziva na novi multilarealizam u rješavanju globalnih pitanja


Generalni sekretar UN, Ban Ki-Moon je pozvao na "novi multirateralizam" kako bi se riješila globalna pitanja. Govoreći na diplomskoj ceremoniji polaznika Škole za medjunarodne odnose na Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu, on je rekao da bi klimatske promjene trebale biti prioritet, te je nedostatk političke volje okrivio za nastavak sukoba u sudanskom regionu Darfur. Za Glas Amerike je to pratila Deborah Block.

Govoreći na promociji u Washingtonu, generalni sekretar Ban Ki-Moon je rekao da je potreban novi multilateralizam kako bi se spriječila glad i unaprijedila zdravstvena zaštita, obrazovanje i globalna sigurnost. On je rekao da je ekonomska kriza najvidljivije pokazala koliko je svijet medjusobno isprepleten.

"Ko bi, prije nekoliko godina, mogao pomisliti da će kriza sa kreditima za kuće u Arizoni, ili na Floridi obarati vlade u Evropi i potresti ekonomiju i društvo Latinske Amerike, Azije i Afrike. Možda smo to trebali ranije uočiti, i ranije djelovati. I pored toga, naš odgovor je bio ohrabrujući."

Gospodin Ban kaže da je odgovor na svinjsku gripu drugi primjer suradnje medju državama.

"Insistirali smo da informacije, ljekovi, vakcine i financijska sredstva budu svima razdjeljeni, tako da siromašne i najranjivije zemlje ne budu neproporcionalno pogodjene i ugrožene."

Ali, Generalni sekretar UN-a kaže da medjunarodna zajednica mora uložiti više napora oko klimatskih promjena. On kaže da je što prije potrebno postići sporazum o samnjivanju ispuštanja stakleničkih gasova koji se smatraju glavnim uzročnikom globalnog pregrijavanja.

"Dvije i pol godine ja obilazim svijet nastojeći skrenuti pažnju na postojeću prijetnju ljudskom rodu. Vidio sam kako se odvajaju ledeni brijegovi na Antartiku i tope glečeri na Andama."

Mada su Ujedinjeni Narodi u sudanskom području Darfura rasporedili dvije hiljade i šest stotina vojnika, gospodin Ban kaže da oni nisu u stanju zaustaviti borbe izmedju pobunjenika i vlade. Za sporo rješavanje krize u Darfuru on okrivljuje zastale političke pregovore i neuspjeh multilateralizma.

"Mi smo dopremili mirovne snage, ali one nisu dobile punu podršku. Zemlje iz kojih dolaze nisu im dali sredstva, kao helikoptere, koji bi im omogućili mobilnost i efektivno ispunjenje misije: spašavanje života i pomaganje ugroženim. Darfur pokazuje šta se dešava kada multilateralizam ne radi kako bi trebao."

Gospodin Ban kaže da Ujedinjeni narodi nastoje ranije intervenisati kako bi spriječili konflikte širom svijeta, a time i potrebu za skupim mirovnim snagama. Medjutim, medjunarodna zajednica se mora više angažirati kako bi u tome pomogla, kaže Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon.

XS
SM
MD
LG