Linkovi

Ratovi su strašne nesreće! 


Posljednjeg ponedjeljka u maju mjesecu amerikanci slave Dan sjećanja, praznik posvećen onima koji su služili i služe u oružanim snagama. Tim povodom reporterka Glasa Amerike Zulima Palacio je provela neko vrijeme sa vojnim veternom koji je služio u tri rata.

Kapetan američke mornarice, John Schley ima puno razloga da bude ponosan: u devedesetoj godini života još uvijek je u punoj aktivnosti uprkos tome što je služio u tri rata: Drugom svjetskom, Korenaskom i Vijetnamskom.

Nekoliko mjeseci prije nego su Sjedinjene Države ušle u Drugi svjetski rat, John Schley se pridružio mornarici. Bila je to 1941, imao je 23 godine i upravo je završio ekonomski fakultet. Uskoro je iskusio užas rata.

"Podmornice su se pojavljivale malo prije mraka. Sjećam se kada je torpedo prošao na 50 metara od našeg broda, ali nije bio usmjeren na nas. Cilj mu je bio trgovački brod u konvoju", sjeća se Schley.

Već u 24 godini, Shley je imenovan za kapetana razarača USS Stringham, čije su misije bile oko otoka u Južnom Pacifiku i Okinawe. U to vrijeme bio je najmladji kapetan u američkoj mornarici.

"Mi smo prevozili timove za podvodna miniranja i marince. Privlačili smo se posebno noću, koliko smo mogli bliže i puštali plivače."

Kapetan Schley je vidio mnogo poginulih i ranjenih tokom rata, ali on je preživio. U njegovom domu u Shepherdstown, malenom gradu u Zapadnoj Viriginiji, miruju sjećanja na brodove i ratne misije.

"Zapovjedao sam i divizijom 82, koja je imala pet brodova."

1950-te ponovo je bio u ratu, ovaj put u Koreji.

"Dobio sam komandu broda Rodman, na kojeg sam se ukrcao u Hawaii-ma. Pratili smo brodove i bombardovali obalu."

Usljedile su mnoge druge misije na moru i kopnu tokom njegove mornaričke karijere 1950-tih. Ranih 1960-tih, učestvovao je u Vijetnamskom ratu.

"Tada sam zapovjedao brodom za prevoz municije. Dostavljali smo municiju našim brodovima."

Tokom 30 godina u američkoj mornarici, kapetan Schley je bio zapovjednik na pet razarača.

Nakon učešća u tri rata, John Schley je konačno otišao u mirovinu sa suprugom i dvoje djece, u njihov rodni grad, istorijski Shepherdstown u Zapadnoj Virginiji.

Još uvijek vozi i druži se sa prijateljima.

"Moj otac je rodjen u ovoj kući. Moj nećak živi u toj drugoj kući", pokazuje Schley iz svog automobile.

U povodu praznika, kapetan Schley se sjeća vremena rata i mira. On se uvijek osjećao patriotski, odbacujući ono što su učinili nacisti. Ali je žalostan zbog ratova.

"Mislim da su strašna nesreća, posebno ovi ratovi koje sada vodimo. To je vrlo teško. Ja ne volim rat. Jako je loše da imamo ratove, ali se oni na nesreću dešavaju."

Danas, John Schley živi sa svojom mačkom, Climber. Tri puta sedmično odlazi u vježbaonicu. Njegova kuća je puna antikviteta i porodičnih fotografija, posebno njegove supruge Jean koja je umrla prije nekoliko godina, nakon blizu 60 godina u braku.

"Jean mi strašno nedostaje. Stlano mislim o njoj."

Ali John Schley ni za čim ne žali. Živio je intenzivno uz svoje dvije ljubavi: US NAVY i suprugu Jean.

XS
SM
MD
LG