Linkovi

SAD: Astronauti Atlantisa iz svemira podržali prijedlog budžeta za NASA-u


Posada svemirskog broda Atlantis ušla je u povijest. Sedam astronauta su prvi tim koji je visoko iznad zemlje, iz svemira učestvovao u raspravi vođenoj u nekom od tijela američkog Kongresa. Bilo je to jučer, a povod njihovog uključivanja putem satelitskog video-linka bila je rasprava o budžetu NASA-e, američke Nacionalne agencije za istraživanje svemira, koja je vođena u nadležnom senatskom pododboru.

Bio je to posljednji zadatak posade Atlantisa. Prethodne zadatke, nužne opravke i montiranje nove opreme na svemirski teleskop Hubble, obavili su uspješno. Satelitka veza sa članovima podobora bila je dobra:

"Posado Atlantisa…. vidimo i čujemo vas jasno" – poručeno je sa Capitol Hill-a.

A astronaut John Grunsfeld apelirao je za još značajniju podršku NASA-i:

"Ako razmišljate o značaju onoga što radimo, teleskopu Hubble, međunarodnoj svemirskoj stanici, praćenju i analiziranju klime i života na zemlji... to je toliko izuzetno bitno i za našu zemlju i za cijeli svijet da se svaki uloženi rizik i novac isplati."

Ono što su astronauti uradili na teleskopu Hubble strušnjaci NASA-e porede sa hiruškim zahvatom na mozgu. Hubble je pogao naučnicima da odrede starost svemira, da dokažu postojanje dalekih galaksija i crnih rupa u svemiru, prostora sa izuzetno visokom gravitacijom, nastalih raspadom zvijezda.

"Teško je naći osnovnu školu, bilo gdje u Sjedinjenim Državama, a da na zidovima učionica nema slike svemirskog prizora snimljenog teleskopom Huble" - istakao je astronaut Grunsfeld.

Predsjednik SAD Barack Obama za aktivnosti NASA-e u narednoj godini traži skoro 19 milijardi dolara, oko pet posto više od prethodnog budžeta. Vršilac dužnosti administratora Agencije Christopher Scolese ocjenjuje to ohrabrujućim:

"To pokazuje da ova administracija zaista drži do NASA-e."

Kongres tek treba da odobri budžet. Bijela kuća je traži da se analizira NASA-in novi program svemirskih letova sa ljudskom posadom. Iduće godine sadašnja flota svemirskih brodova biće definitivno prizemljena. Novi svemiski brod nazvan Constellation neće biti spreman najmanje do 2015. godine.

Senatorica Barbara Mikulski, govoreći o budžetu za NASA-u, izrazila je bojazan da bi, bez potrebne podrške, mnogi uposlenici mogli ostati bez posla:

"Govorimo o hiljadama ljudi koji ovoj zemlji služe pouzdano i odgovorno."

Čovjek za koga se vjeruje da bi mogao uspješno voditi NASA-u je bivši astronaut i penzionirani mornarički general Charles Bolden. Sa predsjednikom Obamom razgovaro je prije neki dan. Očekuje se da će biti izabran za prvog čovjeka Agencije.

Gospodin Obama je o tome u srijedu naveče telefonom razgovarao sa članovima posade Atlantisa:

"Sada vam o svom izboru ne mogu govoriti jer to želim saopštiti kada se vratite na zemlju. Uvjeravam vas da je jedan od mojih prioriteta obnoviti osjećaj o tome šta nam svemir može pružiti i šta je naša misija, ne samo kada je NASA u pitanju, nego i zemlja u cjelini."

Dakle, ime kandidata za novog administratora američke Nacionalne agencije za svemirska itraživanja i astronauti, i američka javnost, će čuti nakon što se Atlantis spusti na zemlju. Za povratak hrabre posade sve je spremno.

XS
SM
MD
LG