Linkovi

Potpredsednik SAD u Prištini: Nezavisnost Kosova apsolutno nepovratna


Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je nezavisno Kosovo prioritet zvaničnog Vašingtona i ključni deo nastojanja da se osigura da Evropa bude, kako se izrazio, "cela, slobodna i u miru". Prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio Kosovo od proglašenja nezavisnosti, u februaru prošle godine, poručio je kosovskim zakonodavcima da je njegova ovonedeljna poseta regionu organizovana s ciljem da se naglasi američka posvećenost regionalnoj stabilnosti i napretku.

Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem američki potpredsednik Džozef Bajden obratio se poslanicima Skupstine poručivši da je nezavisnost Kosova završena stvar.

“Nezavisnost Kosova je bila jedina opcija za stabilnost, a vaša nezavisnost, kao sto sam rekao i u zemljama koje sam posetio, je nepovratna, apsolutno nepovratna”, rekao je Bajden.

Bajden je kazao da su SAD opredeljene da pomognu Kosovu i zemljama Balkana da se integrišu u Evropsku uniju, dodajući da je uspeh nezavisnog Kosova prioritet za Vašington. On je istakao da Sjedinjene Američke Države podržavaju Kosovo u stvaranju demokratskog i multietničkog društva i poručio da je od suštinskog značaja da, kako je kazao, većina dopre do srpske zajednice na Kosovu.

“Treba da učinite napore da poboljšate uslove za povratak raseljenih Srba i pripadnika drugih zajednica na svoja imanja na celom Kosovu. Mi vas podstičemo da imate slobodno i otvoreno društvo, da sačuvate bogato kulturno nasleđe vaše zemlje i posebno da sačuvate verske objekte i značajnu ulogu Srpske pravoslavne crkve“.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju, Bajdenovu posetu ocenio je kao istorijsku. On je američkom potpredsedniku uručio zlatni orden slobode pokazujući na taj način zahvalnost što je on bio i ostao jedan od zagovornika nezavisne države Kosovo.

“Dobar prijatelj u teškim danima, kaže jedna naša narodna izreka. Gospodine potpredsedniče naš narod zna ko su njegovi prijatelji, koji su učinili da njihov san postane nepovratna realnost”, rekao je Sejdiu.

Posle Prištine potpredsednik SAD posetio je manastir Visoki Dečani. Drugi čovek Bele kuće rekao je da je bratstvo ovog manastira pružalo duhovno utočište svima i izrazio nadu da ce takav duh biti uspostavljen u celom regionu. On je istakao da se od njegove prve posete Visokim Dečanima 2001. godine vidi određeni napredak. Posle Dečana, Bajden je posetu Kosovu nastavio obilaskom pripadnika američkih snaga koje su deo KFOR-a u bazi Bondstil kod Uroševca.

I dok je američki potpredsednik u Prištini dočekan uz najveće počasti od strane predstavnika kosovskih institucija, studenata američke skole na Kosovu i garde Kosovskih bezbednosnih snaga, oko hiljadu Srba okupilo se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici protestujući zbog posete američkog zvaničnika Kosovu.

XS
SM
MD
LG