Linkovi

ICG o ideji specijalnog izaslanika SAD za Balkan i BiH: Bilo bi to kontraproduktivno


Da li je BiH i Zapadni Balkan potreban specijalni američki izaslanik?

Kakva bi bila njegova uloga?

Razmišljanjima o tome pridružili su se i analitičari Međunarodne krizne grupe zaključujući na koncu da bi bilo kontra-produktivno ukoliko bi, pored visokog predstavnika međunarodne zajednice specijalnog predstavnika Evropske unije i, u regionu aktivnih i za region zaduženih američkih diplomatskih predstavnika, na scenu stupio još i specijalni predstavnik Washingtona.

Umjesto toga, sugeriše se, Amerika i EU treba da koordiniraju napore i instrumenete kakve imaju u rukama kako bi što bolje pomogli BiH i Zapadnom Balkanu.

Bez obzira na razspoloženje nove američke administracije i pozive da se uspostavi specijani američki izaslanik za BiH, aktualizirane posjetom američkog potpredsjednika Bidena Sarajevu, u posljednjih 8 godina, tokom kojih je bio američki ineters za region bio na niskom nivou, što šta se promijenilo u snaženju veza BiH i cijelog regiona sa Evropskom unijom, pa se i odnos snaga “igrača na terenu” izmijenio u korist Brisela, uvjerena je direktorica za Balkan Međunarodne krizne grupe Sabine Fraiser:


"Mislim da neki od prijedloga, poput uspostavljanja američkog specijalnog predstavnika za BiH, nisu neizostavno i korisni, pogotovo ne ovoga trenutka. Sasvim je jasno da to što se dešavalo posljednjih 8 godina je da je cijeli Balkan krenuo evropskim putem, dakle da je i budućnost BiH i ostalih država regiona unutar EU. U krajnjem slučaju, nema previše toga što Amerika može da pruži. Umjesto velikog povratka na scenu i preuzimanja liderstva, mislim da bi bilo korisno da Amerika tijesno surađuje sa EU i da podrži evropske napore. Zato je bilo jako dobro što su potpredsjednik Biden i visoki predstavnik EU Solana zajedno posjetili BiH."

Uz takvo stanje stvari, bilo bi krajnje nekorisno imati dupliranje funkcija, što nikome ne bi donijelo koristi, ni BiH , regionu, a i narušilo bi i partnerstvo Brisselsa i Washingtona, što nije u interesu niti jedne strane:

"Umjesto toga, dvije strane bi trebale da podrže jedna drugu, na primjer, u slučaju da Evropljani imaju problem sa jednom od strana u pregovorima na terenu. Ako Amerikanci imaju dobre odnose sa tom stranom, oni bi trebali, diplomatski, moguće tiho, pokušati da ubijede tu stranu da promijeni svoj stav. Razumijem da je sada na sceni velika euforja kako će Amerika biti više umiješana u zbivanja na Balaknu, ali, na kraju krajeva, Amerika ima mnogo problema širom svijeta. A ako Evropa kaže… mi preuzimamo vođstvo u BiH i na Balkanu, Amerika bi to trebala i da poštuje" – takođe naglašava gospođa Frasier.

Naravno, ona priznaje da je zbog slabljenja evropskog raspoloženja prema proširenju Unije, u posljednje vrijeme oslabio i kredibilitet i privlačna snaga Briseelsa u region. Zbog toga, procjenjuje, Brissels mora biti ubjedljiviji u uvjeravanju da će region postati dio zajedničog prostora, kao i da je nasigurniji put prema stabilnosti i prosperitetu , onaj koji vodi do vrata Evropske unije i u članstvo u evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG