Linkovi

Predsjednik SAD o Guantanamu: Namjera bila dobra, rezultat suprotan


Predsjednik SAD Barack Obama je, govoreći danas u zgradi Nacionalnog arhiva u Washingtonu, istakao da će njegov prvobitni plan o zatvaranju pritvornog centra Guantanamo do januara 2010. godine biti ispunjen, unatoč složenosti tog zadatka. On je ocijenio da je namjera uspostavljana takvog centra jačanje nacionalne sigurnosti, ali je rezultat bio suprotan. Ugled Sjedinjenih Država i njihov moralni autoritet je oslabljen širom svijeta.

Činjenica je, međutim, da druge zemlje, uključujući i najbliže američke saveznike, do sada uglavnom odbijaju primiti dio zatvorenika iz Guantanama. Razne zakonske komplikacije dodatno otežavaju nastojanja da se podignu legalne utemeljene optužnice protiv zatvorenika i da im se sudi.

Predsjednik Obama je, kako je rekao, odlučan da okonča zbrku i komplikaciju oko Guantanama I dodao da će zatvorenici biti, za početak, prebačeni u ultra- bezbjedne američke zatvore. Nekima će se suditi na američkim sudovima, a dio će biti procesuiran na vojnim tribunalima. Do sada je administracija predsjednika Obame odobrila eventualni transfer u druge zemlje za 50 zatvorenika.

Najteži dio odluke, kazao je američki predsjednik, je šta učiniti sa osumnjičenicima za teror kojima se ne može suditi, ali i dalje predstavljaju određenu opasnost za američki narod.

Takođe danas, i skoro u isto vrijeme, i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney je dotaknuo problem Guantanama, govoreči ovdje u Washingtonuna , na konzervativnom institutu American Enterpise. Na gotovo samom kraju njegovog govora, gospodin Cheney je oštro kritizirao politiku nacionalne sigurnosti predsjednika Obame, istakavči da je namjera da se zatvori pritvorna jedinica u Guantanamu, bez ikakvog plana i temeljite pripreme.

Inače, većim dijelom svoga obraćanja bivši američki potpredsjednik je branio odluke i poteze administracije bivšeg predsjednika Busha, tvrdeći, pored ostalog, da su grube tehnike ispitivanja osumnjičenika za terorizam jednostavno bile nužne kako bi se u posljednjem trenutku dobile informacije i spasili životi. Tim govorom, koji je praktički došao kao odgovor na današnje predsjednikovo obraćanje, gospodin Cheney je rekao da su predsjednik Obama i članovi njegove administracije praktički posve pogrešno okarakterizirali odobravanje takvih tehnika u prethodnoj administraciji. Gospodin Cheney je kategorički takve tehnike ispitivanja nazvao nezamjenjivim, opravdanim i vrlo uspješnim, dodajući da su na taj način spriječene pogibije hiljada ljudi, možda i stotina hiljada. Bivši potpredsjednik, čija je uloga u kreiranju anti- terorističke politike u administracijipredsjednika Busha bila ključna, je također kazao da su pravni stručnjaci svaki puta prekontrolirali prijedloge tehnika ispitivanja i dali odobrenje, dodajući kako mučenja u pravom smislu riječi nije nikada ni bilo.

XS
SM
MD
LG