Linkovi

Iran: Još jedno testiranje rakete-nosača


Iran je jučer obavio pokusno testiranje nove rakete-nosača čiji je dolet oko 2000 kilometara, možda i više, tako da se u njenom dosegu mogu naći Izrael, jugoistočna Evropa i američke baze na Srednjem Istoku. Riječ je o raketi tipa Sejil-2.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad je, nakon lansiranja, odnosno završenog testiranja saopštio da je raketa pogodila cilj:

"Taj tip rakete je tehnološki vrlo sofisticiran. Lansirana je sa poligona u Semnanu i precizno je pogodila cilj."

I američki ministar odbrane Robert Gates, potvrdio je lansiranje i istakao:

"Taj tip rakete ima domet između 2 i 2 i po hiljade kilometara. Zbog nekih problema sa pogonskim motorom mislimo da je, u ovoj fazi testiranja, njen domet bliži donjoj granici doleta."

Ovdje u Washingtonu predsjednik Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su, prilikom nedavnog susreta, govorili o mogućim prijetnjama nuklearno naoružanog Irana. Gospodin Obama je, između ostalog, istakao:

"Čvrsto vjerujem da nije u interesu Irana da razvija nuklearno oružje jer to može izazvati trku u naoružanju na Srednjem istoku i izazvati destabilizaciju na mnoge načine."

Gospodin Netanyahu je upozorio:

"Ako se Iran domogne nuklernog oružja, to može biti i nuklerni kišobran za teroriste, ili... još gore.... tamošnji režim može dati ga teroristitima što bi za sve nas bila ogromna opasnost."

Iran tvrdi da je svrha nuklearnog programa isključivo mirnodopska, ali stručnjake brine činjenica da bi iranske rakete mogle nositi i nuklerne glave. Iran je, inače, u novembru prošle godine testirao jednu verziji rakete Sejil. Taj test Sjedinjene Države su osudile kao kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Sada, iranski predsjednik vodi kampanju za ponovni izbor na izborima koji će biti održani za manje od mjesec dana. Analitičari procjenjuju da su izbori test snaga reformista i tvrdolinijaša, a da je testiranje raketa Sejil-2 tempirano da poboljaša Ahmadinejadove izglede.

I američka državna tajnica Hillary Clinton govorila je u Senatu o iranskom nuklernom program I, između ostalog, naglasila:

"Vrlo aktivno nastojimo pokazati i Irancima dokazati da će sa vlastitim nuklearnim naoružanjem biti zapravo manje sigurni, manje a ne više."

Administracija predsjednika Obame ne krije da je brinu testiranja iranskih raketa, ali istovremeno žele privoljeti Iran na diplomatski dijalog. Uz ta nastojanja, iz Bijele kuće jasno se upozorava na mogućnost još oštrijih sankcija ukoliko u eventualnom dijalogu ne bude napretka do kraja ove godine.


XS
SM
MD
LG