Linkovi

SAD: Kongres, za sada, protiv  zatvaranja Guantanama
Vruće pitanje (ne)zatvaranja Guantanama ponovo je u žiži javnosti i političkog odmjeravanja snaga nakon što je Senat, u kojem demokrati imaju većinu, glasao sa 90 glasova „za" i šest „protiv" za uskraćivanje 80 miliona dolara Obaminoj administraciji, namijenjenih za zatvaranje pritvornog centra u Guantanamu. Senat je, također, odlučio blokirati korištenje sredstava za transfer osumnjičenih terorista na američki teritorij. U Senatu je, kada je obavljeno glasanje, vođena raspravu o vladinom zahtjevu za 91 milijardom dolara za finansiranje ratova u Afganistanu i Iraku.

Senator Dick Durbin, demokrat iz Illinoisa, jasno je istakao:

"U ovom zakonu o budžetu neće biti novca za zatvaranje Guantanama."

Premda mnogi demokrati i republikanci podržavaju zatvaranje pritvornog centra u Guantanamu, protive se finansiranju dok se ne precizira što će se dogoditi sa preostalih 240 zatvorenih osumnjičenih terorista. Slično je i prošle sedmice reagirao Zastupnički dom Kongresa.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da Bijela kuća shvata bojazan izraženu u Kongresa:

"Dijelimo uvjerenje Kongresa da prije odobravanja sredstava za zatvaranje Guantanama trebaju dobiti detaljniji plan. Predsjednik će danas iznijeti okvire odluka koje će eventualno donijeti i obavijestiti o onome što je do sada poduzeto kada je riječ o zatvaranju Guantanama."

Za predsjednika Obamu to je težak zadatak. Mnogi senatori i kongresmeni ne žele da se osumnjičeni teroristi prebace u savezne države koje zastupaju u Kongresu, bilo u zatvore, bilo d aim se samo sudi. Nije mali broj ni onih koji se boje da bi zatvorenici, nakon sudskog postupka mogli biti pušteni na slobodu.

Mitch McConnel, lider republikanaca u Senatu, ističe:

"Amerikanci ne žele da neki od najopasnijih ljudi na svijetu budu prebačeni na ameriško tlo, ili budu oslobođeni u inostranstvu, gdje bi se ponovo mogli vratiti u terorističke grupe, kao što su to učinili brojni drugi zatvorenici pušteni iz Guantanama."

Direktor Federalnog istražnog biroa, FBI-a, Robert Mueller izjavio je u Kongresu da bi prebacivanje zatvorenika iz Guantanama moglo značiti niz opasnosti, čak i ako osumnjičenici za terorizam budu držani u američkim zatvorima uz najveće mjere sigurnosti.

U međuvremenu, jedan neimenovani zvaničnik američke vlade izjavio da će osumnjičeni terorist Ahmed Khalfan Ghailiani biti prebačen iz Guantanama, gdje se trenutno nalazi, u New York. U New Yorku će mu se suditi pred civilnim federalnim sudom, na osnovu opužbe za bombaški napad na američku ambasadu u Tanzaniji 1998. godine.

XS
SM
MD
LG