Linkovi

BiH: Predsjedništvo o Bidenovim porukama


Redovna sjednica Predsjedništva BiH protekla je u znaku jučerašnje posjete potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena Sarajevu. O njoj se govorilo tokom sjednice Predsjedništva, ali i nakon nje.

Na samoj sjednici predsjedavajući Nebojša Radmanović je istako važnost poziva na kompromis, koji je uputio gospodin Biden, u obraćanju novinarima nakon sjednice dodao:

„Sasvim prirodno, potpredsjednik Biden je imao nekoliko vrlo važnih i značajnih poruka koje će mnogi u BiH analizirati u narednim danima. Među njima treba izdvojiti, po mom mišljenju, poruku da unutrašnje odnose u BiH, na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma uređujemo sami."

Iako nije bilo planirano, danas se na sjednici razgovaralo o ispunjavanju uslova Mape puta za bezvizni režim. Informaciju je, na zahtjev Predsjedništva, podnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

„Predsjedništvo je zaključilo da podrži sve aktivnosti oko relaizacije zadataka iz Mape puta i poziva sve institucije u BiH da prioritetno rade na usvajanju zakona i drugih dokumenata koji su potrebni. Ako je potrebno, koristiti i skraćeni postupak u institucijama BiH, a sve sa ciljem da bismo izvršili što je moguće prije naše obaveze i time ne bi zaostajali za susjedima" – rekao je, tokom konferencije za novinare, o tom dijelu redovne sjednice Predsjedništva BiH gospodin Radmanović.

Predsjedništvo je danas usvojilo godišnji izvještaj o radu državne obavještajno-sigurnosne službe, te podržalo platformu rada za narednu godinu.

XS
SM
MD
LG