Linkovi

SAD/Srbija: Američki potpredsjednik u Beogradu


Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden danas je u Beogradu. Ključni cilj njegove posjete Srbiji i razgovora sa čelnicima te zemlje je podstaći proces poboljšanja odnosa dvije zemlje, zahladnjelih zbog razlika vezanih za Kosovo.

Gospodin Biden je razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. U međuvremenu, poslanici opozicione Radikalne stranke su se na zasjedanju srbijanskog parlamenta pojavili sa tranparentima na kojima je, uz ostalo, gospodin Biden nazvan „fašističkim ološem," podcrtavajući i na taj način nepovjerenje koje mnogi građani Srbije imaju prema Sjedinjenim Državama.

Najveći dio tog nepovjeranja potiče od Amerikancima predvođenog bombardiranja Srbije 1999. godine, kada je vojnim akcijama snaga NATO saveza režim optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševića bio prisiljen okončati ratne operacije na Kosovu i etničko čišćenje tadašnje srbijanske pokrajine, od prošle godine neovisne države.

Iz Bijele kuće je saopšteno da potpredsjednik Biden ne očekuje da će Srbija priznati neovisnost Kosova, ali da Sjedinjene Države očekuju suradnju Srbije sa Evropskom unijom zarad poboljšanja sveukupnih prilika i života u toj zemlji.

Gospodin Biden je, da podsjetimo u Beograd doputovao nakon jednodnevnog boravka u BiH, gdje je u razgovorima sa najvišim državnim i stranačkim čelnicima, te u obraćanju poslanicima državnog parlamenta, istakao potrebu prevazilaženja etničkih tenzija.

Potpredsjednik SAD Joe Biden sutrašnjim boravkom na Kosovu završava trodnevnu posjetu balkanskom regionu.

XS
SM
MD
LG