Linkovi

Potpredsjednik SAD u Parlamentu BiH: Ako propustite šansu, sudiće vam historija i... vaša djeca


Ako propustite evropsku šansu, historija i vaša djeca oštro će vam suditi, kazao je danas u Parlamentu BiH potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden. Osim obraćanja poslanicima, gospodin Biden se, zajedno sa visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Javierom Solanom, sastao sa najvišim zvaničnicima u BiH, članovima Predsjedništva, Visokim predstavnikom, te liderima vladajućih i opozicionih stranaka. Današnju posjetu Bidena i Solane Sarajevu štampa već proglašava historijskom.

U vrijeme dok su pojedini dijelovi Sarajeva bili potpuno blokirani, a gradski saobraćaj se odvijao po izmijenjenom režimu, američki potpredsjednik je u državnom parlamentu, između ostalog, upozoravao:

„Maksimalizam ne funkcioniše. Rezultati su predvidljivi… produbljivanje nepovjerenja između zajednica, blokada reformi i opasna priča o budućnosti zemlje koja podsjeća na tragediju za koju su se narodi ove zemlje tako snažno trudili da je prevaziđu… i potrošili toliko krvi da to prevaziđu. Uz puno poštovanje, oprostite što to kažem u vašem parlamentu, ali to mora prestati. To mora prestati."

Jedini pravi put da se zemlji osigura prosperitetna budućnost, kazao je gospodin Biden, je pridruživanje integrirane Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Parlamentarcima i parlamentarkama je poručio da, ukoliko se žele vratiti na pravi put, moraju sarađivati preko etničkih i stranačkih granica:

„Mi dolazimo s jasnom porukom. Administracija Obama-Biden će ostati pri i osnažiti dugoročnu privrženost Amerike Evropi, kao cijeloj, slobodnoj i u miru. I to uključuje i vas. Vrata su otvorena za zemlje u ovom regionu koje po prvi put u istoriji postaju nerazvojni dio cjeline, cijele i slobodne Evrope. A Sjedinjene Države će vam pomoći da uđete kroz ta vrata."

Američkoj diplomatskoj ofanzivi pridružuje se i administracija Evropske unije. Iako je partnerski odnos pokazan samim prisustvom ministra Solane u Sarajevu, iz Brisela danas stiže poruka da „Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imaju zajednički cilj – unutarnju integraciju i stabilizaciju Bosne i Hercegovine, a nakon toga, integraciju zemlje u Evropsku uniju i NATO."

A gospodin Biden, u govoru u državnom parlamentu, nije propustio da istakne:

„Uz puno poštovanje, ja vam kažem … ako propustite da to uradite, vi ćete ostati među najsiromašnijim državama u Evropi. U najgorem slučaju, strovalićete se u etnički haos koji je određivao vašu zemlju u najvećem dijelu decenije. Ja mislim da će vam historija suditi oštro, historija i vaša djeca. Jer ova skupština ima mogućnost da zgrabi budućnost integracije. I oštro, oštro će vas suditi ako propustite tu mogućnost. Ako napravite pravi izbor, ja vam se obavezujem da će SAD stajati uz vas."

Nakon obraćanju u Parlamentu, potpredsjednik SAD Joe Biden i komesar EU za vanjsku politiku Javier Solana imali su zatvorene sastanke sa liderima vladajuće petorke i opozicije. Potpredsjednik Biden do sada je najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji je posjetio BiH. Nakon Sarajeva, putuje u Beograd i Prištinu.

Povodom govora potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Josepha Bidena u Parlamentu BiH stižu brojne reakcije.

„I mi smo za Evropu, uz poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma" - izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je rekao da se može naći kapacitet za kompromis da Bosna i Hercegovina ispuni uslove za pridruživanje Evropskoj uniji. Naveo je da u tom pogledu Republika Srpska ima iste vrijednosti kao Sjedinjene Američke Države.

Dejtonski sporazum, prema Dodikovom mišljenju, može zauvijek obezbijediti stabilnost BiH u formi "Dejton zauvijek", ali ne kako ga neko tumači, nego kako je napisan. Biden je savršeno jasno rekao, napomenuo je Dodik, da je stvar unutrašnje organizacije nešto što pripada BiH i da nisu sporna dva entiteta.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je potpredsjednik Biden danas poslao jasnu poruku predstavnicima vlasti u BiH, ali da ne vjeruje da će ona imati efekte na aktere koji vode politiku u BiH. Po ocjeni gospodina Komšić američki popredsjednik je u Parlamentu BiH uputio nekoliko poruka snažne podrške BiH, te izrekao oštre kritike domaćim vlastima za sve što je (ne)urađeno.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je današnji govor potpredsjednika Bidena dobrom porukom kako BiH treba dalje da radi da bi išla naprijed i dobila podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. On očekuje jak zajednički angažman EU i SAD, te imenovanje specijalnog američkog izaslanika za Balkan.

Na kraju da napomenemo da smo, zbog rigoroznih mjera sigurnosti i posebnog režima za novinarske ekipe, izvještaj o današnjem obraćanju potpredsjednika Bidena poslanicima državnog parlamentu, pripremili zahvaljujući bosanskohercegovačkom javnom televizijskom servisu, BHT-1, koji je za područje cijele BiH iz zgrade Parlamenta osigurao direktan prijenos.

XS
SM
MD
LG