Linkovi

BiH: Protesti u Republici Srpskoj pet do dvanest


Paljenjem svijeća za poginule vojnike i civile u proteklom ratu danas su u većini mjesta Republike Srpske, simbolično u pet do dvanaest, održana mirna protesna okupljanja zbog dolaska američkog potpredsjednika Joe Bidena u Bosnu i Hercegovinu. Organizator protesta je bila Boračka organizacija Republike Srpske čiji je cilj bio da upozori američku administraciju na, kako je istakao predsjednik te organizacije Pantelija Ćurguz, nezavidan položaj Srba u Bosni i Hercegovini.

„Na ovaj način je izražen jedan protest naspram činjenice da je u Bosni i Hercegovini više nego očigledno prisutan visok nivo diskriminacije ne-Bošnjaka u odnosu na Bošnjake. Diskriminacija se ogleda u nekoliko oblasti. Po nama je najznačajnije izražena u u pitanju procesuiranja za ratne zločine. Nama je bila namjera da mi kroz civilizovan način, paljenjem svijeća za hrišćanske žrtve koje su proizvod islamskog terora i dominacije, ili potrebe za dominacijom, istovremeno ukažemo i na ove druge segmente koji su ovih dana aktuelni i prisutni u Bosni i Hercegovini."

Čelnici Boračke organizacije Republike Srpske koji su odustali od današnjeg puta u Sarajevo, zbog, kako su istakli, bezbjednosnih razloga, su izrazili i nezadovoljstvo zbog nedavne rezolucije o Bosni i Hercegovini koju je usvojio američki Kongres.

Tim povodom Pantelija Ćurguz je rekao:

„Nije dobro da nam u ovu zemlju, u službene posjete, dolaze sa već iskristalisanim stavovima ili da kažem odlukama koje bi trebale da budu u funkciji, tobože, boljeg života za narode na ovim prostorima.Vi bi, gospodo, trebali da dođete da ovim narodima prenosite svoja iskustva i da ih ohrabrite da oni sami dođu do rješenja koja će biti u funkciji poboljšanja ukupnog života u Bosni i Hercegovini. Ja sam uvjeren da mi imamo ovdje dovoljno snage i pameti, uvjeren sam u to, da tako kažem, da imamo tih zdravih jezgara u sva tri naroda koji su spremni na to da sjednu za sto i da dođu do najkvalitetnijeg rješenja."

Današnja protestna okupljanja širom Republike Srpske su protekla bez incidenata.

XS
SM
MD
LG