Linkovi

EUFOR u BiH: Za sada ostaje u istom sastavu i funkciji


Za sada neće biti smanjenja vojnih snaga EUFOR u BiH, poručili su danas ministri odbrane i vanjskih poslova Evropske unije iz Brisela, najavljujući, s druge strane, da, paralelno sa nastavkom sigurnosne misije evropskih snaga, započinje i rad na planiranju njihove tranzicije. Ta tranzicija će, međutim, sačekati bolje političke prilike, koje, sa svoje strane, želi pospješiti i visoki predstavnik EU Javier Solana, najavljujući sutrašnju posjetu Sarajevu gdje će zajedno sa američkim potpredsjednikom Joe Bidenom razgovarati sa bosanskohercegovačkim liderima.

Još bliže istini bi bilo… ozbiljna transformacija EUFOR-a će se desiti, ali ne danas… Ministri odbrane zemalja EU, nakon što su se susreli sa kolegama zaduženim za vanjske poslove evropskih članica, poručili kako jesu ispunjeni svi vojni ciljevi misije Althea, ali će sa transformacijom sačekati politički konsenzus domaćih snaga oko toga kakvu zemlju žele i šta su spremni u tom cilju učiniti. Nakon toga konsenzusa trebalo bi slijediti zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice i istovremeno puno angažovanje specijalnog predstavnika EU, a onda i drugačiji oblik evropskog sigurnosnog prisustva na terenu… savjetodavnog, u misijama obuke i slično....

Ministar odbrane Češke i predsjedavajući Vijećem ministara odbrane Martin Bartak je istakao:

"Nije odlučeno da li će se tranzicija misije desiti možda u novembru ove godine, ali je jednoglasna odluka da ne vučemo ishitrene poteze, da ne povlačimo snage bez dodatnih političkih razgovora i dijaloga sa BiH o njihovom učešću u tome i trafsformaciji u više misiju obuke nego izvršnu misiju. Ali, za sada ne postoji tačan datum kada će to biti odlučeno."

Sigurnosna pitanja su u najužoj vezi sa političkim, poručili su danas ministry. Ukupne prilike u BiH će presuditi o subini ne samo misije Althea, već i o budućnosti zemlje i njenim evropskim aspiracijama, prilike u čijoj stabilizaciji EU treba da da svoj doprinos.

S tim u vezi ministar vanjskih poslova Češke i predsjedavajući Vijećem ministara vanjskih poslova zemalja, članica EU Jan Kohout je rekao:

"Treba da osnažimo naše angažovanje u BiH, ali u isto vrijeme, treba da održimo pritisak na bosanskohercegovačke lidere da ispune pet plus dva, uvjete i ciljeve, posebno pitanje državne imovine, vladavine prava, fiskalne održivost sistema, te osnaže kapacitete upravljanja BiH kako bi se uspješno primjenio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Naš politički i sigurnosni angažman u zemlji su dva neodvojiva dijela jedinstvenog procesa."

Sve u svemu, dovoljno razloga za posjetu Sarajevu, uz dolazak i američkog potredsjednika u BiH, za visokog predstavniku EU Javiera Solane. Taj boravak gospodinu Solani jedinstvenu priliku da zajedno sa visokim američkim gostom govori jednim glasom tamošnjim liderima o tome kako Brisel i Washington vide BiH i njenu budućnost:

Pred olazak u BiH visoki predstavnik EU Javier Solana je istakao:

"Imaću sutra priliku da posjetim bosanskohercegovačke lidere zajedno sa potpredsjednikom SAD Bidenom. Bićemo tamo zajedno, cijeli dan i razgovaraćemo sa članovima Predsjedništva, članovima vlade, liderima političkih stranaka, bićemo tamo da prenesemo vrlo jasnu poruku o zajedničkoj filozofiji, stavu Amerike i EU o BiH."

U vrijeme dok se oržavao skup u Vijeću ministara, na drugoj strani ulice su vatrogasci Brisela gasili požar u zgradi Evropske komisije. Požar, čiji uzrok još nije poznat, nagnao je na ulicu sve koji su se našli u prostorijama Komisije, a kod prolaznika izazvao znatiželju. Jedni su se prisjetili nedavne promocije tehničkih i sigurnosnih rješenja primjenjenih u zgradi Komisije , nazvanih rješenjima budućnosti, a drugi su se zapitali da li napuštanje zgrade centranlne evropske institucije ima , možda i neko simbolično značenje.

XS
SM
MD
LG