Linkovi

SAD i Balkan: Biden stigao u BiH


Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden doputovao je dans u Sarajevo. Boravak u Bosni i Hercegovini, zatim u Srbiji i na Kosovu dio je diplomatskih nastojanja Bijele Kuće da oživi veze SAD sa regionom i prilika administracije predsjednika Obame da izvrši pritisak na provođenje potrebnih reformi, posebno u BiH.

Vrlo brzo nakon dolaska, u sarajevskoj rezidenciji Konak počeo je sastanak američkog potpredsjednika Josepha Bidena i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU Javiera Solane s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem. Sastanku prisustvuju i visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU Valentin Intzko i američki ambasador u BiH Charles English. Protokolom posjete nisu predviđene izjave učesnika nakon održanih razgovora.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden osim sa članovima Predsjedništva i visokim predstavnikom, razgovaraće i sa liderima vladajućih i opozicionih stranaka.

Današnje obraćanje potpredsjednika Bidena državnom parlamentu prate rigorozne mjere sigurnosti i poseban režim za novinarske ekipe. Javni radio-televizijski servis BHT1 uživo prenosi iz Parlamenta obraćanje potpredsjednika Bidena. Pojedini dijelovi grada su blokirani, a gradski saobraćaj odvija se po izmijenjenom režimu.

Bidenovu današnju posjetu štampa već proglašava historijskom, a značajnim se ocjenjuje partnerski odnos SAD i EU, čemu svjedoči i prisustvo šefa diplomatije Evropske unije Javiera Solane. Pred sami dolazak, gospodin Solana je izjavio kako su stavovi SAD i EU, kada je riječ o promjeni Ureda visokog predstavniku u BiH isti. On je ponovio stav da mjesto visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koje od marta zauzima austrijski diplomat Valentin Intzko, treba da bude ukinuto i da ostane samo mjesto specijalnog izaslanika EU u BiH. Tu promjenu odobrilo je Vijeće za provedbu mira koje je od Dejtonskog sporazuma supervizor u BiH.

Američkoj-evropskoj diplomatskoj ofanzivi na terenu pridružuje se i administracija Evropske unije. Iz Brisela danas stiže poruka u kojoj se, pored ostalog, ističe da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imaju zajednički cilj – unutarnju integraciju i stabilizaciju Bosne i Hercegovine, a nakon toga, integraciju zemlje u Evropsku uniju i NATO."

Potpredsjednik SAD Joe Biden do sada je najviši je zvaničnik nove administracije SAD-a koji je posjetio BiH. Nakon Sarajeva, putuje u Beograd i Prištinu.

Policija Srbije danas je najavila da će tokom posjete gospodina Bidena u Beogradu biti zabranjeni svi javni skupovi.

XS
SM
MD
LG