Linkovi

Predsjednik SAD o abortusu: Ne demonizirajmo jedni druge


Ne bi trebalo da deminiziramo jedni druge – u najkraćem je poruka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država zagovornicima i protivnicima prava na abortus koju je gospodin Obama uputio tokom obraćanja studentima i ostalim prisutnim na diplomskoj promociji na prestižnom američkom univerzitetu Notre Dame.

Prilikom jučerašnje posjete tom prominentnom univezitetu u South Bend-u, savezna država Indiana, gospodin Obama je burno pozdravljan, mada se i nekoliko stotina protivnika abortusa okupilo pred ulazom univertiteta. Njegov govor nekoliko su puta glasnim upadicama nastojali prekinuti oni koji se ne slažu s predsjednikovim stavom vezanim, za katoličku crkvu posebno, to vruće pitanje. Većina studenata je, međutim, bila na predsjednikovoj strani.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke države pitanje prava na abortus duboko dijelili Amerikance već decenijama. Predsjednik je, kako rekosmo, pozvao sve i svakoga da budu otvoreni za stavove druge strane:

"Možda se nećemo složiti oko pobačaja, ali vjerujem da se možemo složiti da tu tešku odluku žene ne donose olako i da to pitanje ima i veliku moralnu i duhovnu dimenziju. Stoga, radimo zajedno kako bi se smanjio broj žena koje žele pobaciti. Smanjimo broj neželjenih trudnoća. Učinimo usvajanja djece dostupnijima. Osigurajmo brigu i podršku ženama koje odluče roditi."

Studenti koji se protive abortusu držali su tokom prethodne noći i bdijenje uz svijeće. Shodno pravilima univerizeze, prosvjednike koji nisu studenti zadržani su izvan kampusa, a 40-ak prosvjednika je uhapšeno.

Konzervativni aktivist Alan Keyes nastojao je objasniti zašto su brojni katolici i drugi kršćani uznemireni odlukom univeriteta Notre Dame da za govornika na promociji pozove predsjednika Obamu.

"Barack Obama duboko podržava ono o čemu je nekadašnji papa Ivan Pavao Drugi govorio kao o "kulturim smrti" i ubistvu nedužne djece."

Očekuje se da će pitanje abortusa biti u središtu pažnje javnosti posebno sada, odnosno u vrijeme dok se predsjednik Obama odlučuje o ličnosti novog sudije Vrhovnog suda koji će naslijediti Davida Suttera koji je najavio da ovog ljeta odlazi u mirovinu.

XS
SM
MD
LG