Linkovi

EU/BiH: Je li moguće uskočiti u bezvizni "voz" do kraja godine?


Još nije sve završeno za BiH, kada je u pitanju "stizanje voza" za bezvizni režim već od prvog januara naredne godine. To je danas nagovijestio evropski komesar za proširenje Olli Rehn , ispraćajući gosta iz Sarajeva, ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja. Konačna preporuka Evropske komisije još nije gotova i sada sa najvećom hitnošću bosanskohercegovačke političke snage treba za završe svoj dio posla - usvoje zakone i primjene mjere, otvarajući tako vrata Bosancima i Hecegovcima da već u prvom ukidanja viza za zapadnobalkanske države, slobodno putuju Evropom.

Prema onome kako danas stvari stoje, niko se ne bi iznenadio kada BiH ne bi vidio na listi država koje su ispunile uslove za bezvizni režim, uslove koje Evropske komisija preporučuje za stavljanje na "bijelu šengensku listu."

Koomsesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn s tim u vezi naglašava da sada nije vrijeme za optužbe zašto je BiH tu gdje jeste, već je vrijeme za hitne mjere:

"Nemojmo zapasti u defetizam, nemojmo kriviti jedne druge prije nego što priča još nije završena. Sve će zavisiti od političckih lidera, demokratski izabranih, da donesu takve odluke, da usvoje zakone, da primjene takve mjere koje su neophodne sa evropske tačke gledišta, zbog naše vlastite sigurnosti. Igra je poštena… i sada je u rukama lidera u BiH, u vladi, parlamentarnih i svih političkih lidera u zemlji. Oni sada moraju djelovati , kako bi njihovi građani dobili bezvizni režim".

Evropski komesar je tako, nakon što se sastao sa bh ministrom vanjskih poslova, ukazao kako posao na izradi izvještaja Evropske komisije još nije gotov, da je riječ u opsežnom sagledavanju ukupnog stanja i političkoj odluci, ali zasnovanoj na egzaktnim pokazateljima. On je istakao kako će izvještaj Komisije i preporuka za ukidanje viza, gdje će se vjerovatno, za sada, naći Makedonija, Crna Gora i Srbija, biti dovršeni do kraja juna, a najkasnije do ljetnje pauze u radu evropskih institucija.

To praktično daje šane i BiH da "uskoči u voz" nada se i šef bosanskohercegovačke diplomatije Sven Alkalaj:

"Iz naših izvora u Evropskoj komisiji mi smo dobili uvjeravanja da sve nije završeno. Mislim da nam ostaje još dosta prostora i da možemo, makar i u kratkom roku, da ispunimo uvjete koje traži Evropska komisija. Na nama je da uradimo što se od nas traži i ja ću još jednom apelirati na naše institucije da ispune tražene uvjete kako bi građani BiH mogli da putuju Evropskom unijom bez viza."

Na pitanje reporetera Glasa Amerike da li je lično optimista, gospodin Alkalaj je odgovorio:

"Pazite, mi, građani Bosne i Hercegovine, možemo čuda da napravimo, pogotovu kada hoćemo… i ja mislim da je takav zadatak, takav izazov koji je pred nama šansa koju ne smijemo prpustiti. Ja ću sa svoje strane, u saradnji sa svim kolegama ministrima i drugim institucijama, pokušati da ispunimo uvjete koji se od nas traže."

XS
SM
MD
LG