Linkovi

Predsjednik SAD u susretima sa građanima: Porodični čovjek koji shvata probleme


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama o svojim ekonomskim prioritetima ovih dana razgovara sa običnim Amerikancima, daleko od Washingtona, centra političke moći i odlučivanja. Dvije teme u tim susretima sa prosječnim sugrađanima dominiraju - zaštita korisnika kreditnih kartica od sve beskrupuloznije bankarske prakse povećavanja kamata na dugovanja po karticama i reforma američkog zdravstvenog sistema.

Ti susreti protiču u takozvanom "town hall" stilu. Taj izraz nastao je u vrijeme kada su predstavnici gradskih vlasti u gradskim vijećnicama odgovarali na pitanja okupljenih građana.

Kako je izgledao jedan "town hall meeting," susret gospodina Obame i građana jednog grada u američkoj saveznoj državi New Mexico?

Uz džez Louisa Armstronga iz 40-godina prošlog stoljeća, pred brojnim građanima, predsjednik Obama je najavljen kao...

"…porodični čovjek koji shvata probleme običnih ljudi..."

A jedan od tih problema su i dugovi po kreditnim karticama.

Američka domaćinstva, njih 8 od 10, koriste te kartice za kupovinu. Prosječan dug je oko 10 hiljada dolara.

"Hvataju nas u zamku oglasima o malim kamatama..."- kaže gospodin Obama.

Bijela kuća ovih dana nastoji progurati, da tako kažemo, legislativu koja će zaštiti korisnike kreditnih kartica pred bankarskom samovoljom.

Tokom susrerta, predsjednik nije propustio priliku da upozori:

"To nije besplatan novac. To je dug i ne zadužujte se preko mjere."

Potaknut pitanjem okupljenih građana, usmjerava se na još jedan od njegovih prioriteta... zdravstveno osiguranje.

"I to je ono što nas vodi u dug. Taj trošak moramo smanjiti. Ima načina da to uradimo ako se, jer imamo neefikasan sistem, fokusiramo na prevenciju i opće zdravlje."

Milioni Amerikanaca nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje. Gospodin Obama želi da Kongres usvoji zakon o reformi zdravstvene zaštite do avgusta kojim bi bilo omogućeno prihvatljivo osiguranje za sve.

Zatim pitanje vezano za recesiju o planovima o pomoći malim poslodavcima i firmama da prežive. Odgovor, ne toliko direktan, bio je da bi poreske olakšice u okviru paketa ekonomskih podsticaja, trebale podstaći potrošnju.

Tokom suseta sa građanima gospodin Obama nije propustio priliku da naznači krivce za sadašnje stanje. Istakao je da se Republikanci protive ekonomskim stimulasima:

"Nije ih brinulo to što su udvostručili naš nacionalni deficit."

I za medije je imao kritika:

"Mediji se vole fokusirati na ono o čemu se ne slažemo."

Kada je u pitanju Kongres....

"….kao predsjednik, ja moram surađivati da sve ovo bude završeno."

To praktično znači za legislativu o kreditnim karticama još deset dana, a za reformu zdravstvenog osiguranja manje od četiri mjeseca.

XS
SM
MD
LG