Linkovi

Njemačka/BiH: Pomoć državnom sudu u pravom trenutku


U Sudu BiH danas je potpisan ugovor kojim vlada Savezne Republike Njemačke Sudu i Tužilaštvu BiH donira novih 600 hiljada eura. Do kraja ove godine, ukupan iznos petogodišnje pomoći Njemačke državnim pravosudnim institucijama BiH iznosiće oko 3,5 miliona eura.

Podrška vladavini prava i jačanje stabilnosti Bosne i Hercegovine načini su na koji njemačka vlada želi pomoći ovoj zemlji na putu integriranja u evroatlantske strukture, kazao je njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt:

„Stavljamo na raspolaganje ova finansijska sredstva da bismo ustvari olakšali procesuiranje i vođenje postupaka protiv osumnjičenih ratnih zločinaca, kao i organizovanog kriminala. Mi smo takodje svjesni da, s obzirom na budžetsku situaciju, da će ova sredstva sigurno dobro doći da bi Sud BiH mogao obavljati svoje zadatke onako kako je to ustavom propisano.“

Finansijska podrška Sudu i Tužilaštvu BiH nemjerljiv je doprinos državnom pravosuđu, kazala je predsjednica Suda Meddžida Kreso. Smatra da bi se, osim stranih donatora, podrškom trebale pozabaviti i domaće vlasti:

„Ono što želim posebno naglasiti je činjenica da je ova donacija Republike Njemačke došla u kritičnom trenutku, kada se Sud BiH suočava sa nemjerljivim problemima u obezbjeđivanju održivog finansiranja.“

Podrška koja stiže u kritičnom trenutku za Sud BiH, ostala je u sjeni slučaja Branimira Glavaša koji se pred optužbom za ratne zločine u Hrvatskoj skriva u BiH.

Na pitanje o tome kako izaći iz situacije u kojoj Sud BiH nema dovoljno sredstava da procesuira ni sve ratne zločine počinjene u zemlji, a osoba protiv koje se u Hrvatskoj vodi postupak za ratne zločine utočište traži u BiH, Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH kaže da je na taj problem ukazivano godinama:

„Ja apelujem na političare da o ovome problemu dosta razmisle kada donose zakone, jer kad dođemo u problem onda vidimo šta nam nedostaje, šta moramo učiniti… od samog zakona o sticanju državljanstva… pa da dalje ne govorim. Jer, meni je neshvatljivo, neka situacija i stvar, da se za nekoliko dana može steći državljanstvo Bosne i Hercegovine. To je poražavajuće.“

U popodnevnim satima, iz Suda BiH stigla je informacija da je Branimir Glavaš zadržan u pritvoru, kako bi bile razmotrene mogućnosti izručivanja pravosuđu Hrvatske. Njegova odbrana ima 24 sata da uloži žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

XS
SM
MD
LG