Linkovi

EU/BiH: Sutra u Brusselsu susret Rehn-Alkalaj


Sutra će evropskog komesara za proširenje Olli Rehna u Brusselsu posjetiti šef bosanskohercegovačke diplomatije Sven Alkalaj. Kako se najavljuje, jedna od ključnih tema susreta biće proces liberalizacije viznog režima, ali i ukupne reforme u BiH. Zvanični Brussels, kako je više puta naglašeno, na oba polja očekuje korake domaćih političkih snaga… usvajanje neophodnih zakona i mjera, kao i politički konsenzus o budućnosti zemlje.

U sjedištu EU naglašavaju da još nisu sastavljeni svi detalji izvještaja što će u ponedjeljak biti podijeljen ministrima vanjskih poslova zemalja, članicaEU, a u kojem će, pored ostalog, biti sadržane i preporuke Komisije da se vizni režim ukine prema nekim od država Zapadnog Balkana. Ono što je trenutno poznato je da će preporuku sigurno dobiti Makedonija. Kod Crne Gore još ima primjedbi na osnaženje pravosudnog sistema i vladavine prava, dok Srbija nije okončala posao na nekim od tehničkih pitanja uvezivanja granične kontrole. Za BiH nema značajnijih novosti… I dalje stoje EU podrška dosadašnjem trudu i podsjećanje da ima još domaćih zadataka, od biometrijskih pasoša do usvajanja potrebnih zakona o graničnoj kontroli, oružju...

U takvom svjetlu će se sutra održati sastanak komesara EU za proširenje Olli Rehna sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem. Kada je riječ o ukidanju viznog režima, evropski komesar teško da može reći nešto drugačije od onoga što je kratko poručio bosanskohercegovačkim političarima:

"Želimo da radimo u pravcu liberalizacije viznog režima, što je, znam to dobro, veoma važno za obične gradjane BiH. Zato se nadam da će država načiniti progres u postizanju uvjeta za to".

S tim u vezi, u Brusselsu ne žele prognozirati kakav će biti redosljed poteza na mogućoj i očekivanoj viznoj liberalizaciji za one koji nose pasoše BiH i, što je još važnije, kada će se sve to zbiti. Kako danas stvari stoje, Bosna i Hergevovina barem pola godine zaostaje iza tri spomenute zapadnobalkanske države koje će, vrlo vjerovatno, dobiti bezvizni režim početkom naredne godine. Taj zaostatak, ukoliko se po hitnom postupku donesu neophodni zakoni, mogao biti znatno skraćen ili, nadaju se optimisti, potpuno anuliran.

XS
SM
MD
LG