Linkovi

Papa Benedict u Svetoj zemlji: Neće ga svi koji su željeli izbliza vidjeti i čuti


Papa Benedict 16. danas je, u okviru sedmodvenog boravka i hodočašća Svetom zemljom, predvodio misu na otvorenom u Bethlehemu na Zapadnoj Obali. Stotine Pelestinaca, kršćana koji žive u pojasu Gaze tražili su odobrenje od izraelskih vlasti da prisustvuju toj misi. Predstavnik izraelske armije izjavio je da je njih 150 dobilo dozvolu da otputuju u Bethlehem ili u Jerusalem.

Shadi Abu Dawoud je kršćanin iz pojasa Gaze, jedan od malobrojnih među većinskim muslimanskim stanovništom. Nadao se da će imati imati priliku vidjeti papu tokom njegovog hodočašća Svetom zemljom. On je bio jedan od preko 200 Palestinaca, kršćana iz pojasa Gaze, koji su tražili dozvolu da uđu na izraelsku teritoriju kako bi vidjeli papu. Izraelske vlasti su saopštile da Palestincima ispod 35 godina starosti neće biti dozvoljeno da, preko Izraela, putuju do Bethlehema ili Jerusalema gdje će papa predvoditi mise.

Abu Dawoud, ima 31 godinu i ni sada nije dobio dozvolu. Za raniji pokušaj kaže:

"Nas 700 tražili smo odobrenje da posjetimo Jerusalem i tokom Ukrsa. Ali, niko tada nije dobio dozvolu."

Gospodin Dawoud smatra da je takav odnos prema kršćanima u pojasu Gaze nekorektan.

Inače, posljednji sukob, kaže on, znatno im je otežao život. Da podsjetimo, u decembru prošle godine izraelska armija je tri tjedna vodila snažnu kopnenu i zračnu ofanzivu čiji je cilj bio, kako je saopštavano, prekinuti Hamasovo raketiranje izraelskih naselja i krijumčarenje oružja iz Egipta. Više od hiljadu Palestinaca i 13 izraelskih vojnika je poginulo. Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija istražuje navode o eventualno počinjenim ratnim zločinima tokom tog sukoba.

Djeca bračnog para Dawoud još uvijek osjećaju strah. Supruga Renda je sretna zbog papine odluke da posjeti Svetu zemlju i nada se će i tom posjetom biti ukazano na patnje u pojasu Gaze:

„Potrebna nam je ta posjeta, posebno sada zbog teškoća koje imamo. Teško je čekati da svijet vidi šta nam se dešava. Čak i ako nas svijet zaboravi, Bog sigurno neće."

Siromaštvo i nezaposlenost u pojasu Gaze su vrlo lako vidljivi. Izrael kontrolira sve tačke ulaza u pojas Gaze. Humanitarna pomoć i gorivo mogu biti dostavljani, ali ne i građevinski materijal. Kuće uništene izraelskim bombardiranjem čekaju na obnovu.

Eyad Sarraj, pshijatar i zagovornik prava Palestinaca, vjeruje da papina poruka mira neće biti nedovoljno snažna ako ne dođe u Gazu i svojim očima ne vidi tamošnje nedaće:

"Mislim da bi papa trebao biti hrabriji i doći u Gazu. Na dobrobit Izraela, na dobrobit Palestinaca, potrebno je da svi uticajni ljudi dođu na Svetu zemlju, u Izrael i Palestinu, i odlučno nam prenesu njihove poruke."

Poruke o nužnosti mira, saradnje i suosjećanja su ono što Abu Dawoud želi čuti, premda to ovog puta neće i osobno moći, jer nije, kako rekosmo, dobio odobrenje da krene u susret papi.

XS
SM
MD
LG