Linkovi

Martin Luther King Treći: Za BiH bez "dvije škole pod jednim krovom"


Odbor Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava zatražio je od BiH ukidanje fenomena "dvije škole pod jednim krovom" kojim se školska djeca razdvajaju po nacionalnosti. Ova vijest u Bosnu i Hercegovinu stiže u vrijeme posjete Martina Luthera Kinga Trećeg koji, tragom sna svojega oca, upravo u BiH proslavlja 55-tu godišnjicu ukidanja segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ceremonija posvećena Martinu Lutheru Kingu počela je prikazivanjem kratkog filma o njegovom borbi za jednakost ljudi. Za njegovog sina, Martina Luthera Kinga Trećeg, predsjednik Obama je najbolji odraz američkog duha jednakosti. Činjenicu da je čovjek, čiji je otac crnac iz Kenije, majka bjelkinja iz Amerike, a odrastao među indonežanskim muslimanima, postao predsjednik vodeće zemlje svijeta, gospodin King smatra testamentom raznolikosti. I prilikom za izvlačenje pouka:

„Važno pitanje je – kako se društvo razvija od sumnje i neprijateljskog konflikta prema toleranciji, jedinstvu i miru? To je pitanje sa jednostavnim odgovorom. To su uradili pojedinci. Ili, još tačnije… to su uradili mladi ljudi. Napravili su to kroz neprestanu i direktnu građansku akciju."

Budućnost svake zemlje zavisi od mladih ljudi, kazao je gospodin King. Smatra da je njihova uloga posebno važna u društvima koja još ne prihvataju raznolikost kao bogatstvo. Po njegovom mišljenju, mladi imaju slobodu duha, hrabrost i idealizam potrebne za društvene promjene. A upravo oni koji su se borili za ostvarenje sna da jednog dana bude bolje, mijenjali su historiju:

„Kada je moj otac postao vođa američke kampanje za jednaka prava, imao je 26 godina. Muškarci i žene koji su se okupili oko njega su bili uglavnom mladi ljudi. I svi su oni imali hrabrosti da ugroze svoju sigurnost i svoje živote za ono u šta su vjerovali da je ispravno."

Charles English, ambasador SAD-a u BiH, na čiji poziv Gospodin King boravi u Bosni i Hercegovini ni danas nije propustio da istakne:

„Sjedinjene Američke Države imaju mnogo zajedničkog sa Bosnom i Hercegovinom. I mislim da imamo puno toga da za ponuditi Bosni i Hercegovini, podijeliti kao iskustvo. Kao i BiH, mi smo multietničko, multikulturalno društvo. I kao i ovoj zemlji, ni nama u SAD-u nije bilo lako da se nosimo sa raznolikošću. Iako je u našem ustavu stajalo da su svi ljudi jednaki, predugo vremena smo pristajali na teoriju da je odvojeno ustvari jednako."

Tragom filozofije nenasilja, gospodin King nastaviće u narednim danima svoje putovanje po BiH. Nada se da će san njegovog oca zaživjeti i u bosanskohercegovačkoj zajednici, razdvojenoj po nacionalnim i vjerskim predrasudama. Da podsjetimo Martin Luther King bio je vođa američkog pokreta za jednaka prava. Zahvaljujući toj borbi, 1964. godine rasna diskriminacija na javnim mjestima u SAD je zabranjena. Iste godine dobio je Nobelovu nagradu za mir, a četiri godine kasnije ubijen je u Memfisu.

XS
SM
MD
LG