Linkovi

Pakistan: Glavna prijetnja i dalje dolazi od boraca al-Qaide


New York Times navodi da al-Qaida koristi previranja u Pakistanu kako bi ojačala svoju prisutnost u toj zemlji i ohrabrila ostale islamističke militantne grupe. List navodi riječi američkih i pakistanskih zvaničnika koji su rekli da je kampanja regrutiranja te grupe sada usmjerena ka mladim borcima, kako bi oni vršili napade na lokalne mete u Pakistanu, umjesto na dalje globalne mete. Ovakav izvještaj je objavljen u trenutku dok washingtonski stručnjaci za borbu protiv terorizma razgovaraju o načinima uništavanja i poražavanja al-Qaide.

Pakistanski avioni i dalje vrše napade na talibanske pozicije u dolini Swat na sjeverozapadu Pakistana, dok na stotine hiljada preplašenih civila bježi. Napadi se izvode dok Obamina administracija postaje sve više zabrinuta zbog napredovanja Talibana u Pakistanu i utočišta al-Qaide na pakistanskoj teritoriji u blizini afganistanske granice. Predsjednik Obama je o tom pitanju razgovarao tokom trilateralnog samita sa liderima Pakistana i Afganistana prošle sedmice u Washingtonu.

Danas smo se sastali kao tri suverene zemlje ujedinjene zajedničkim ciljem, a to je onemogućiti, rasformirati i poraziti al-Qaidu i njene ekstremističke saveznike u Pakistanu i Afganistanu, te onemogućiti njihove sposobnosti da operiraju u bilo kojoj od tih zemalja u budućnosti, rekao je Barack Obama.

Ali neke taktike korištene protiv militanata, osobito napadi bespilotnih američkih letjelica, imaju potencijalno suprotan efekat. Pakistan je uputio oštar protest zbog civilnih žrtava koje su, kako navodi, prouzročene zračnim napadima. Ta zemlja navodi da takve žrtve dovode do anti-američkih osjećanja. U svjetlu krhkosti pakistanske vlade, stručnjak za borbu protiv terorizma David Kilcullen preporučuje dodatni oprez pri korištenju bespilotnih letjelica. On je svjedočio pred oružanim odborom Zastupničkog doma.

Nema sumnje da su napadi taktički veoma korisni u onemogućavanju al-Qaide i njenih operacija. Ali sada, zbog situacije u ostatku Pakistana, oni imaju i negativnu stranu, jer doprinose političkoj nestabilnosti, kaže gospodin Kilcullen.

On dodaje da je glavna potreba sada zadobiti simpatije lokalnog stanovništva kako bi se umjereni Taliban i čvrstolineaška al-Qaida podijelili i kako bi se prema njima postupalo različito. Dok je al-Qaida i dalje prijetnja za zapad, neki stručnjaci kažu da je ta teroristička grupa oslabljena. Koordinator za borbu protiv terorizma pri State departmentu Ronald Schlicher kaže da je, sa borcima čije je operiranje ograničeno na Pakistan i Afganistan, uloga lidera al-Qaide smanjena.

Čini se da su Osama bin Laden i doktor Zawahri sada u poziciji da odgovaraju na događaje, a ne da ih podstiču. Izgleda da je to osobito bio slučaj u drugoj polovini 2008, kaže Schlicher.

Ali na mjestima kao što je Somalija, grupe inspirirane al-Qaidom su postale jače. Gospodin Schlicher ističe uzdizanje somalijskog al Shababa kao potencijalne prijetnje Zapadu.

Grupa al Shabab je teroristička grupa povezana sa al-Qaidom. Kao što znate, ona je zauzela južne i centralne dijelove te zemlje, kaže Ronald Schlicher.

Ali stručnjaci se slažu da osnovna prijetnja i dalje dolazi od boraca al-Qaide sakrivenih negdje u neprohodnom terenu na granici između Pakistana i Afganistana.

XS
SM
MD
LG