Linkovi

Valentin Intzko: Bosna je za mene rudnik talenata


Povodom Dana Evrope, Visoki predstavnik za BiH Valentin Intzko posjetio je danas Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Sa studentima je razgovarao o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Na FPN-u je, pored ostalog, istakao kako je važno da mjesto na kojem se obrazuju budući bosanskoherecgovački političari, i ne samo oni, ima evropski duh, isto onoliko koliko je važno Evropi ponuditi najbolje što BiH ima, a tu spada i bogatstvo mladim, talentovanim ljudima.

Studentice i studenti FPN-a srdačno su dočekali gospodina Intzka. On je, na početku obraćanja, priznao da ima tremu:

„Dragi moji mladi prijatelji, malo mi se tresu koljena pošto nisam akademik, a ovdje je puno intelektualne snage. Ja uvijek kažem šta je to Bosna za mene… Bosna za mene, to je rudnik talenata.“

Tokom odvojenog susreta sa dekanom FPN-a Mirkom Pejanovićem, govorilo se o položaju visokoškolskog obrazovanja. Visokog predstavnika je interesiralo kako teče uvođenje bolonjskog procesa. Gospodin Pejanović je o tome, između ostalog, rekao:

„Izveli smo prvu generaciju trogodišnjih studija, prve bachelor-e. Sad je u toku drugi ciklus studija, to je master studij… u toku je upravo osmi semestar. A vršimo pripremu da slijedeće školske godine dovršimo tu pripremu, da otvorimo i doktorski studij, kao treći ciklus studija po bolonjskom modelu.“

OFF: Otvaranjem doktorskih studija, diplome ovog fakulteta vrijediće u cijeloj Evropi. U razmjeni talenata, znanja i mobilnosti studenata u zemlji i inostranstvu, visoki predstavnik vidi šansu za BiH.

„Ja sam došao danas na fakultet povodom Dana Evrope i mišljenja sam da treba Bosnu još više evropeizirati, ali istovremeno, to je moja teza, treba i Evropu u, pozitivnom smislu „pobosančiti“, pošto ovdje imate puno lijepih stvari … Za vas je komšiluk nešto sveto, vi ste dobri prijatelji, dobri ugostitelji , dobri ste ljudi.

Osim po službenoj dužosti, gospodin Intzko je bio i lično zainteresiran za mogućnosti obrazovanja. Kazao je kako će mu se uskoro u Sarajevu pridružiti njegov devetnaestogodišnji sin, koji bi na Fakultetu političkih nauka želio studirati politologiju.

XS
SM
MD
LG