Linkovi

Svemirski teleskop Hubble: Rizična misija podmlađivanja


NASA, američka agencija za istraživanje svemira, je danas lansirala svemirski brod Atlantis u posljednju misiju opravke i tehničkih poboljšanja teleskopa Hubble. Sedam astronauta će izvesti više kompleksinih zahvata na teleskopu koji već skoro 20 godina orbitira svemirom i znanstvenicima omogućava uvid duboko u svemir i njegove tajne.

Astronomi su, zahvaljujući teleskopu Hubble, bili u stanju snimiti mnoge prizore iz svemira koji su ih, poput onih iz 2004. godine, ostavljali bez daha. Niz tih fotografija, nazvanih "Ultra duboko polje" pokazuju i dokazuju postojanje 10 hiljada galaksija, pa i onih iz ranih faza svemira.

Prizori snimljeni moćnim objektivima Hubble-a sadržavaju mnogo više dragocijenih informacija nego snimci teleskopima sa zemlje, jer su bez deformacija izazvanih zemljinom atmosferom.

Hubble stari i potrebna mu je obnova. Nakon otkazivanja jedne komponente u septembru, NASA je bila prisiljena odložiliti misiju repariranja teleskopa u oktobru prošle godine.

Tada je aktiviran rezervni sistem na Hubble-u, a proteklo vrijeme je, kako kaže Scott Altman, zapovjednik sadašnje posade Atlantisa, stručnjacima NASA-e dalo mogućnost da predvide i druge probleme koje treba riješiti:

„Otkrili smo detalje oko kojih bi bili u nedoumici da smo u oktobru krenuli na Hubble. U međuvremenu to je riješeno i mislim da smo sada mnogo bolje pripremljeni da u svemiru i na teleskopu uradimo najviše što možemo."

Članovi posade Atlantisa prošli su u svemirskom centru Johnson u Houston-u, u Teksasu, temeljitu obuku, posbeno onu koja se odnosila na kretanje u beztežinskom stanju i na inastaliranje nove opreme na Hubble-u koja će omogućiti uočavanje izuzetno udaljenih objekata u svemiru.

Sadašnja misija na Hubble-u je mnogo rizičnija od ostalih jer će astronauti biti mnogo više udaljeni od Međunarodne svemirske stanice. Stoga je, za slučaj nužde, NASA pripremila lansiranje Endeavor, kako bi posada tog svemirskog shuttle-a, pritekla u pomoć prije nego što visoko gore u svimiru astronauti Atlantisa ostanu bez kisika i hrane.

Greg C. Johnson, bivši mornarički pilot, a sada član posade Atlantisa, kaže da je suočavanje sa rizikom jednostavno dio povjerenog zadatka:

„Dugo sam u poslu punom rizika. Poletjeti i sletjeti svakog dana na nosač aviona dva puta dnevno je rizik koji sam ja bio spreman prihvatiti."

U novembru prošle godine teleskopom Hubble snimljena je po prvi put uopće planeta koja kruži oko druge zvijezde. Ta planeta je, kako je procijenjeno, tri puta veća od Jupitera i od Zemlje je udaljena je oko 25 svjetlosnih godina.

Ako misija repariranja teleskopa Hubble bude uspješna, stručnjaci NASA-e tvrde da će astronomi i znanstvenici, zahvaljući Hubble-u, duboko u svemir moći "zavirivati" još najmanje pet godina.

XS
SM
MD
LG