Linkovi

Dan Evrope u BiH: "Trkom u Evropu" .... 9. maja simbolično, kada suštinski?


Evropa sutra slavi svoj dan – 9. maj. Obilježava se i u Bosni i Hercegovini nizom kulturnih i sportskih manifestacija. Danas su u Sarajevu delegacija Evropske komisije u BiH, Direkcija za evropske integracije i udruženje Maraton najavili prvi sportski događaj, maraton pod nazivom „Trkom u Evropu." Riječ je o međunarodnoj utrci za koju se već prijavilo oko 400 učesnika i učesnica.

Deveti maj je datum koji simbolički obilježava rođenje ideje zajednice evropskih naroda. Za Evropsku uniju, koja je nastala iz te zajednice, taj datum ima veliku važnost, ističe. Boris Iarochevitch, član delegacije Evropske komisije u BiH:

„Tim datumom obilježava se deklaracija Roberta Šumana iz 1950. godine i to je stvarno početak ideje Evropske unije. To je veoma važan trenutak, jer se dešava 5 godina nakon strašnog rata u Evropi . Ideja je bila da se pod kontrolu stavi proizvodnja uglja i čelika u Njemačkoj i Francuskoj. Ugalj i čelik bili su ključni za proizvodnju oružja i ideja je bila da se uspostavi mir u ove dvije zemlje koje su ratovale stoljećima."

Deveti maj kao Dan Evrope ustanovljen je 1985. godine. U Bosni i Hercegovini se obilježava pod pokroviteljstvom Direkcije za evropske integracije kaže njen predstavnik Nedeljko Masleša i dodaje:

„Jedna od veoma bitnih aktivnosti Direkcije za evropske integracije jesu i promotivne aktivnosti i mi vjerujemo da je mjesec maj posebno pogodan za te promotivne aktivnosti kojima se obilježava Dan Evrope. Ja bih rekao da je uopšte mjesec maj… da ga možemo ga nazvati mjesecom Evrope. Mi vjerujemo takođe da je to prilika kada se, ne samo razvija sportski, nego i evropski duh."

Prva sportska manifestacija kojom će početi majska proslava evopskoga duha je maraton pod nazivom 'Trkom u Evropu'. Utrka je međunarodnog karaktera i za nju se već prijavilo oko 400 trkača i trkačica.

Erol Mujanović , predstavnik udruženja Maraton iz Sarajeva kaže:

„Biće prisutan manji broj elitnih trkača, ali ono što je nama bilo posebno važno je da nam se pridruže građani, svi…. omladina, ne samo iz sarajevskog šireg regiona, nego i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, tako da smo stvarno u svim tim aspektima uspjeli."

Maraton "Trka u Evropu" počinje sutra u 11 sati, na sarajevskom Vilsonom šetalištu. Organizatori najavljuju da će brojeve dijeliti do samog starta.

XS
SM
MD
LG